Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Filmový kabinet spestrí deťom víkend online workshopom o animácii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hosťom na prvom workshope bude animátor a režisér Martin Snopek, autor animovaného filmu Monštrum.

Bratislava 20. februára (TASR) - Interaktívny online workshop o animácii a animovaných filmoch pripravil pre malých divákov Filmový kabinet deťom (FKD). Projekt, ktorý reaguje na aktuálnu situáciu vo vzdelávaní, sa uskutoční v sobotu o 17.30 h na www.kino-doma.sk. "Svoje otázky môžu deti písať do chatu na streamovanej diskusii, ktorá bude nasledovať bezprostredne po premietaní pásma slovenských animovaných filmov," uviedla k hravému podujatiu Lucia Mandincová z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK).

Filmový kabinet deťom je jednou z kľúčových aktivít pre deti, ktorú od roku 2014 realizujú v priestoroch bratislavského Kina Lumiére. Podporuje všeobecnú audiovizuálnu gramotnosť a kreativitu detí vo veku šesť až desať rokov. Pôvodne bol určený pre triedy, ktoré v rámci vyučovania chodili na premietania a workshopy do kín. Teraz sa jeho súčasťou môžu po prvý raz stať aj jednotlivci.

Autorom FKD je Asociácia slovenských filmových klubov, vznikol v roku 2014 počas Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Mimoriadna návštevnosť a pozitívne ohlasy detí i pedagógov boli inšpiráciou na vytvorenie samostatného výchovno-vzdelávacieho projektu pre prvý stupeň základných škôl. Po nástupe pandémie sa ASFK rozhodla pre verziu online, do ktorej sa môžu prihlasovať skupiny (triedy), zároveň sa FKD stáva súčasťou verejného programu virtuálnej kinosály Kina Lumiére a do workshopu sa môžu zapojiť aj rodičia s deťmi. Hosťom na prvom workshope bude animátor a režisér Martin Snopek, autor animovaného filmu Monštrum.

Vstupenky na streamované premietanie s hravým výkladom sú dostupné na weboch partnerských kín platformy Kino doma (Lumiére Bratislava, Fontána Piešťany, Tatran Poprad, Iskra Kežmarok, Úsmev Košice).