Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Filmový producent David O. Selznick zomrel pred 50 rokmi

Na snímke scéna z filmu Odviate vetrom. Foto: TASR/AP

Posledným filmom, ktorý sa podujal produkovať, bola adaptácia románu Ernesta Hemingwaya Zbohom zbraniam.

Hollywood/Bratislava 21. júna (TASR) - Americký filmový producent David O. Selznick sa niekoľkokrát tešil z ocenenia svojej práce cenou americkej Akadémie filmových umení a vied. Držiteľ Oscarov a unikátna postava zlatej éry Hollywoodu zomrel pred 50 rokmi 22. júna 1965 v Hollywoode (USA, Kalifornia).

"O" v jeho mene neznamená nič - údajne si ho tam pridal on sám, aby sa odlíšil od príbuzného s rovnakým menom.

Získal povesť producenta veľmi zapáleného pre svoju vec. Cítil povinnosť starať sa počas filmovania o všetko - celý tvorivý tím uvádzal do zúfalstva písomnými poznámkami, ktoré posielal každému jeho členovi osobne. Jeho nápady dennodenne zaznamenávala sekretárka, vyšli v roku 2000 knižne pod titulom Memo from David O. Selznick: The Creation of "Gone with the Wind" and Other Motion Picture Classics, as Revealed in the Producer's Private Letters, Telegrams, Memorandums, and Autobiographical Remarks (Poznámky Davida O. Selznicka: Tvorba filmu Odviate vetrom a iným klasických filmov ako ich odhaľuje producentova písomná pozostalosť). Situácia dospela tak ďaleko, že niekedy slávni herci aj odmietli spoluprácu s ním - trojmesačné filmovanie pre Selznicka znamenalo nutnosť následnej najmenej polročnej rekreácie.

Narodil sa 10. mája 1902 v Pittsburghu v štáte Pensylvánia v USA v rodine podnikateľa s nemými filmami. Študoval v americkom New Yorku na univerzite Columbia University. Od mala očarený svetom filmu a túžiaci byť jeho súčasťou pracoval spočiatku vo firme svojho otca a zdieľal spolu s ním aj hýrivý život. Po krachu podniku začal hľadať šťastie v "továrni na sny", v Hollywoode, kde sa za desať rokov vyšvihol na úspešného producenta.

Postupne sa zamestnal vo filmových spoločnostiach Metro–Goldwyn-Mayer (MGM), Paramount Pictures a RKO Pictures. V roku 1933 sa nakrátko vrátil do spoločnosti MGM už ako manžel dcéry jedného zo spoločníkov (oženil sa s ňou v roku 1930) a v roku 1935 sa osamostatnil a založil si vlastnú producentskú spoločnosť Selznick International Picture. Osamostatneniu predchádzali krušné chvíle v MGM, kde mu dávali pocítiť, že ho pokladajú za protežanta.

Venoval sa filmom The Garden of Allah, (Záhrada Allahova 1936), The Prisoner of Zenda (Zajatec na Zende, 1937), A Star Is Born (Zrodila sa hviezda, 1937), Gone with the Wind (Odviate vetrom, 1939), Rebecca (Živá a mŕtva/Rebeka, 1940) a mnohým ďalším.

Najmä film Odviate vetrom zaznamenal úspech - romantický príbeh o krásnej Scarlet O'Hara a južanskom džentlmenovi Rhetovi Butlerovi, občianskej vojne v USA z pohľadu Juhu a o časoch po vojne si diváci obľúbili, plnil sály kín na celom svete. Najdlhší hollywoodsky trhák (3 hodiny a 44 minút vrátane 15-minútovej prestávky) sa krátko po premiére stal najlepšie zarábajúcim filmom svojej doby a ostal ním až do roku 1966. Snímka získala desať Oscarov, jeden sa ušiel aj Selznickovi. V roku 1989 film v USA zapísali do národného filmového registra.

Po Oscarom ovenčenej Rebeke sa úspešný producent venoval už iba projektom, na ktorých mohol pracovať so svojimi obľúbenými tvorcami.

V roku 1948 sa rozviedol. Jeho novou manželkou sa o rok stala herečka Jennifer Jonesová a Selznick sa venoval už najmä produkcii filmov, v ktorých účinkovala. Postupne prestal pôsobiť v Hollywoode a venoval sa distribúcii filmov v Európe a televíznej tvorbe. No najmä - užíval si nahonobené bohatstvo a s manželkou trávil čas striedavo v Beverly Hills a v New Yorku. Občas ho zachvátila melanchólia - napríklad keď v roku 1959 pozoroval, ako sa kulisy slávneho sídla Tara z Odviateho vetrom rozoberajú po rokoch, keď slúžili v hollywoodskych ateliéroch ako atrakcia pre návštevníkov. "Nič v Hollywoode nie je trvalé - aj Tara je len fasádou – tak isto celý Hollywood," povedal vtedy.

Posledným filmom, ktorý sa podujal produkovať, bola adaptácia románu Ernesta Hemingwaya Zbohom zbraniam v roku 1957.

David O. Selznick zomrel 22. júna 1965 v Hollywoode vo veku 63 rokov na srdcový infarkt.


Zdroje: www.totalmag.cz, www.csfd.cz, www.biography.com, www.nytimes.com, www.imdb.com