Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Finále Hummelovej klavírnej súťaže odvysielajú online

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Víťazovi súťaže udelia Cenu Národnej banky Slovenska.

Bratislava 26. novembra (TASR) - V bratislavskej Redute pokračuje v piatok 10. ročník Medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela. Do tretieho kola súťaže postúpili traja zo 14 mladých interpretov - Robert Bily (ČR), Sunah Kim (Južná Kórea) a Leo de María (Španielsko). Čestné uznanie získali Jan Wachowski (Poľsko) a Kaiwen Zhao (Čína). TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie (SF) Martina Tolstova.

Dodala, že traja finalisti sa o 16.00 h predstavia v Koncertnej sieni SF spolu s huslistom Jozefom Horváthom a violončelistom Borisom Bohóom, členmi orchestra SF. V ich interpretácii budú znieť Hummelove klavírne triá. Priamy prenos komornej časti tretieho kola súťaže môžu záujemcovia sledovať od 16.00 h na stream.filharmonia.sk.

Klavírna súťaž bude pokračovať v priestoroch SF v sobotu (27. 11.). V interpretácii troch mladých finalistov a orchestra SF zaznie Beethovenov Koncert pre klavír a orchester č. 4 G dur op. 58 pod taktovkou Rastislava Štúra. Finalisti zabojujú o prvenstvo, o ktorom rozhodne medzinárodná porota zložená s prestížnych klaviristov a pedagógov. Víťazovi súťaže udelia Cenu Národnej banky Slovenska. Priamy prenos z koncertov bude dostupný na stream.filharmonia.sk od 15.30 h.