Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Finále Plzeň vzdá poctu Martinovi Šulíkovi

Foto: TASR/Michal Svítok

Súťažná a bilančná prehliadka českých celovečerných hraných a dokumentárnych filmov uvedie aj ďalšie slovenské a koprodukčné snímky.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Jubilejný 25. ročník filmového festivalu Finále Plzeň (22. - 28. 4.) predstaví tvorbu Martina Šulíka pri príležitosti jeho tohtoročného jubilea. Súťažná a bilančná prehliadka českých celovečerných hraných a dokumentárnych filmov uvedie aj ďalšie slovenské a koprodukčné snímky. TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Organizátori zaradili medzi tohtoročné festivalové sekcie aj Poctu Martinovi Šulíkovi (1962), ktorý v októbri oslávi svoje jubileum. Diváci tak budú mať možnosť vidieť šesť Šulíkových filmov za jeho osobnej účasti. V programe sú snímky Neha (1991), Všetko čo mám rád (1992), Záhrada (1995), Orbis Pictus (1997), Klíč k určování trpaslíků aneb Poslední cesta Lemuela Gullivera (2002) a v súťažnej sekcii sa premietne jeho najnovšia snímka Cigán (2011).

Okrem tvorby najúspešnejšieho a najplodnejšieho slovenského režiséra 90. rokov uvedie Finále Plzeň aj slovenské koprodukčné filmy s výrobným rokom 2011. "Premietať sa budú Dom Zuzany Liovej, Nickyho rodina Mateja Mináča, Viditeľný svet Petra Krištúfka, ďalej Lidice Petra Nikolaeva a film Modrý tiger Petra Oukropca," doplnila. Slovenského zástupcu bude mať festival aj medzi porotcami, predsedníčkou Medzinárodnej poroty celovečerných filmov bude herečka Emília Vášáryová.

Program festivalu Finále Plzeň pozostáva zo Súťaže celovečerných filmov, ku ktorej pred pár rokmi pribudla Súťaž dokumentárnych filmov. Ďalej ho tvorí niekoľko nesúťažných sekcií a sprievodných podujatí s dôrazom na prezentáciu histórie, súčasnosti i budúcnosti českej kinematografie. Štatutárne ceny festivalu sú Zlatý ledňáček za najlepší celovečerný film a Zlatý ledňáček za najlepší dokumentárny film. Viac informácií o 25. Finále Plzeň a jeho program nájdu záujemcovia na www.festivalfinale.cz.