Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Šurianski tamburáši tepú na tamburicu už 95 rokov

Šurany Foto: TASR

Počiatky tamburášskej hudby v Šuranoch siahajú do roku 1921. Tamburice priniesli na Slovensko rodáci, ktorí v časoch monarchie pracovali na Balkáne.

Šurany 22. júla (TASR) – Šurianski tamburáši, na Slovensku jedinečný folklórny súbor, oslávia na jeseň tohto roku 95. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti pripravujú medzinárodný festival, na ktorý chcú pozvať tamburášov z viacerých európskych krajín. Aj medzi nimi majú Šurianski tamburáši výnimočné postavenie vďaka nástrojom, na ktorých hrajú.

„Tamburica prešla niekoľkými vývojovými etapami. My hráme na pôvodnom, najstaršom type tamburice, ktorý sa nazýva Farkaš systém alebo tiež brač. Na tamburicu sa nebrnká, ale tepe. Naše najstaršie nástroje majú okolo 70 - 80 rokov, v krajinách ich pôvodu sú vidieť už len v múzeu,“ povedal Miroslav Eliáš, jeden z členov Šurianskych tamburášov.

Počiatky tamburášskej hudby v Šuranoch siahajú do roku 1921. Tamburice priniesli na Slovensko rodáci, ktorí v časoch monarchie pracovali na Balkáne. V povojnovom období existovalo na Slovensku viacero tamburášskych súborov, postupne však zanikali. „Okrem nás funguje na Slovensku už len cirkevný baptistický zbor v Tekovských Lužanoch a Čunovski Bećari, ktorí však už hrajú na moderných typoch nástrojov,“ skonštatoval Eliáš.

Šuriansky súbor prešiel viacerými zmenami a s prestávkami vydržal hrať dodnes. V súčasnosti sú trojgeneračným zoskupením, v ktorom hrá na tamburici stredoškolák i dôchodca. Súbor má v repertoári slovenské ľudové i chorvátske pesničky, dokáže však netradičným spôsobom zahrať aj rôzne šlágre.

Brnkací hudobný nástroj tambura alebo tamburica má svoj pôvod v Juhoslávii, kde sa postupne vyvinul z prapôvodného egyptského nástroja pantur. Z toho vznikli v Španielsku gitara, v Taliansku mandolína, na západe Európy lutna, v Rusku balalajka a na Balkáne práve tambura. Originálne najstaršie chorvátske tamburice boli vydlabané z jedného kusa dreva, najčastejšie javorového.

V medzivojnovom období sa vyrábali aj v Čechách či na Slovensku, no v povojnovom období ich výroba zanikla. Nahradila ju výroba tzv. lepených tamburíc, ktoré však majú úplne iný zvuk ako pôvodné nástroje. Na Slovensku už tamburice nikto nevyrába, ani sa bežne nepredávajú. Tie existujúce tvoria buď depozitáre múzeí, alebo sú súčasťou súkromných zbierok.