Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Folklórna skupina Rokôška má v repertoári tradičné nabíjanie kapusty

Foto: TASR

Rokôšku, pomenovanú podľa vrchu Rokoš, sme založili v roku 1986 s cieľom oživovať, dodržiavať a rozvíjať ľudové tradície v Nitrianskom Rudne.

Nitrianske Rudno/Malinová 21. októbra (TASR) – Tradičné nabíjanie kapusty do suda bosými ženskými nohami zaradila aktuálne do svojho jesenného repertoáru folklórna skupina Rokôška z Nitranskeho Rudna v okrese Prievidza. Vystúpila s ním už štyrikrát, naposledy počas víkendového stretnutia jubilantov pri príležitosti Mesiaca úcty starším v obci Malinová.

„Na hornej Nitre je bežné, že jednotlivé obce pri rôznych podobných podujatiach pozývajú folklórne skupiny z iných obcí. Takýmto spôsobom si navzájom približujú folklórne tradície a tiež sa inšpirujú“, konštatovala starostka Malinovej Mária Luprichová.

Galéria z vystúpení Rokôšky:





„Rokôšku, pomenovanú podľa vrchu Rokoš, sme založili v roku 1986 s cieľom oživovať, dodržiavať a rozvíjať ľudové tradície v našej dedine. Predovšetkým sú to fašiangy, dožinky a iné zvyky. Takto sme, takmer po desiatich rokoch, aktuálne zaradili do nášho programu aj nabíjanie kapusty, tak ako sa to u nás robilo v minulosti“, vysvetlila vedúca folklórnej skupiny Iveta Bartová. „Pri tom v minulosti vždy bolo veselo, spievali sa ľudové pesničky, ľudia sa zabávali. V takomto žartovnom duchu, sme pripravili aj scénku s kapustou“, dodala.



Najskôr kapustu na pódiu narezali a postupne pridávali do dreveného suda. Ale žiadna z mladých žien nechcela ísť do suda a šliapať kapustu, vyhovárali sa, že sú príliš „ľahké“. Preto o túto prácu požiadali gazdinú, svoju najstaršiu členku, zakladateľku skupiny Zuzanu Kosáčovú. Tá sa nechala nahovoriť, za roztiahnutou plachtou si vyzliekla svoje široké sukne, zostala iba v typickej spodnej bielizni. Potom jej ostatní členovia pomohli do suda. Vtipnými poznámkami ešte okorenili vystúpenie, keď pridávali do suda rôzne prísady, alebo odoberali kapustovú vodu. Popritom si všetci aj zaspievali a zatancovali. Od malinovských dôchodcov si vyslúžili veľký potlesk.