Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Festival Východná otvorí muzikál Tisícročná včela, novinkou je Etnodom

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Riaditeľ programovej rady festivalu Pavol Pitoňák označil aktuálny ročník za tradičný, bohatý, ale aj moderný.

Bratislava 23. júna (TASR) - Folklórny festival Východná (FFV) otvorí tento rok úspešný muzikál Tisícročná včela nitrianskeho Divadla Andreja Bagara. V poradí 61. ročník najväčšieho folklórneho festivalu na Slovensku sa uskutoční v dňoch 2. až 5. júla. Na podujatí, ktoré každoročne navštívia desaťtisíce ľudí, sa celkovo predstaví viac ako 2000 účinkujúcich - domáce folklórne súbory a skupiny, detské súbory, spevácke skupiny, ľudové hudby a sólisti, zahraničné súbory z Argentíny, Turecka, Srbska a Estónska, ako aj víťazi celoštátnych súťažných prehliadok. "Ťažko sa spočítava, koľko divákov je, tento rok sa to pravdepodobne prvýkrát podarí. Pripravujú sa zmeny, čo sa týka oplotenia areálu, už by sme mali mať presnejší počet konkrétne zúčastnených," uviedol dnes na stretnutí s médiami v Bratislave riaditeľ FFV Jozef Burič.



Riaditeľ programovej rady festivalu Pavol Pitoňák označil aktuálny ročník za tradičný, bohatý, ale aj moderný. "Predstavíme tri osobnosti, tri festivaly, tradičné programy, ale aj celkom nové formy," doplnil s tým, že festival bude hostiť jubilujúce veľké festivaly v Detve a Heľpe. "Majú 50. výročia, budú mať veľké programy na hlavnej scéne, kde sa budú prezentovať tým najlepším, čo sa v danom regióne nachádza. Kto príde na Východnú, bude sa chvíľočku nachádzať aj na Heľpe aj na Detve."

Štvordňové podujatie ponúkne viac ako 50 programov na veľkej a malej scéne amfiteátra, sprievodné programy - výstavy, ochutnávky tradičnej kuchyne, prezentáciu salašníctva a ovčiarskych prác, tanečné domy, v spolupráci s ÚĽUV-om obľúbený jarmok remesiel a školu remesiel. Novinkou tohtoročnej Východnej je Etnodom s projekciami krátkych dokumentárnych filmov s etnologickou tematikou, prednáškami a moderovanými diskusiami. Jedna z nich bude s významným etnochoreológom Stanislavom Dúžekom.



Východná 2015 predstaví ďalšie dve významné osobnosti slovenského folklórneho sveta. Hneď dva programy venovali organizátori Martinovi Ťapákovi. Na velikána slovenského filmu, režiséra, herca, tanečníka a choreografa si budú môcť návštevníci festivalu zaspomínať v rámci multimediálneho programu Martin Ťapák - pohľad do života a diela a v scénickom programe Slovensko - rodná zem. Festival predstaví aj celoživotné dielo choreografa Vladimíra Urbana v programe nazvanom Medzi nebom a zemou.

Najmenší návštevníci Východnej sa môžu tešiť na zábavné hry, maľovanie, čítanie ľudových rozprávok či školičku tanca v obľúbenom detskom Košiariku.

Festival, ktorý pripravili Národné osvetové centrum a obec Východná, odštartuje vo štvrtok 2. júla muzikál Tisícročná včela. Pred predstavením sa návštevníci môžu osobne stretnúť aj s autorom knižnej predlohy muzikálu, spisovateľom Petrom Jarošom, ktorý sa zúčastní na autogramiáde nového vydania svojho kultového románu. Podrobné informácie o programe a vstupenkách nájdu záujemcovia na www.festivalvychodna.sk.