Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Folklórny festival Východná bude pod záštitou prezidentky a UNESCO

Na archívnej snímke Folklórny súbor Železiar z Košíc a ich tanec Rezgeľ z Myjavy počas otvorenia 64. ročníka Folklórneho festivalu Východná vo Východnej 29. júna 2018. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Už vo štvrtok (30. 6.) večer si diváci vychutnajú premietanie najstaršieho slovenského filmu Jánošík so živým hudobným sprievodom Štátneho komorného orchestra.

Východná 5. mája (TASR) – Folklórny festival Východná (FFV) sa v tomto roku bude konať pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Slovenskej komisie pre UNESCO. Lákadlom 67. ročníka sú nielen víťazi celoštátnych súťaží, celovečerné programy a profesionálny súbor z Budapešti, ale aj prezentácia gajdošskej tradície a vzdelávacie programy pre deti a dospelých. TASR o tom vo štvrtok informovala vedúca oddelenia komunikácie Národného osvetového centra (NOC) Alexandra Žilavá.

"Už vo štvrtok (30. 6.) večer si diváci vychutnajú premietanie najstaršieho slovenského filmu Jánošík so živým hudobným sprievodom Štátneho komorného orchestra. V piatok (1. 7.) vystúpi Maďarský štátny ľudový súbor MÁNE z Budapešti s predstavením Oživené Podkarpatsko, ktoré prezentuje tanečno-hudobnú tradíciu národov žijúcich na tomto území," priblížila Žilavá s tým, že vývoj slovenskej tanečnej tradície predstaví autorský program Letokruhy tanca.

Večerné štvrtkové, piatkové a sobotňajšie (2. 7.) programy na Veľkej scéne uvedú originálne autorské celovečerné tanečno-divadelné predstavenia z celoštátnej súťaže choreografií Jazykom tanca 2021. Na Malej scéne sa predvedú rodiny folkloristov i vývoj tradičného odevu a sviatky a roboty v roku na Liptove v interpretácii regionálnych folklórnych skupín. "Osobitosťou 67. ročníka FFV je prezentácia najúspešnejších detských folklórnych súborov, speváckych skupín i detských ľudových hudieb a speváčikov, postupujúcich z krajských kôl celoštátnych súťaží," dodala Žilavá.

V spolupráci s Ústredím ľudovej umeleckej výroby vznikla škola remesiel, jarmok tradičných remesiel i séria virtuálnych výstav a filmových dokumentov o remeselných postupoch. Budú ich vysielať on-line počas festivalu. Žilavá prezradila, že neskoro večer sa na Tancovisku budú konať školy tanca a spevu. Diváci sa priučia rôznym typom tanca a osvoja si piesne z rôznych oblastí pod vedením lektorov.

Nedeľný (3. 7.) program uzatvára hudobné predstavenie v evanjelickom kostole, slávnostný sprievod obcou Východná a záverečný galaprogram festivalu na Veľkej scéne.