Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Folklórny festival Východná bude tento rok trvať tri dni

Archívna snímka z folklórneho festivalu vo Východnej Foto: TASR/Milan Kapusta

Súčasťou podujatia budú aj remeselná škola a jarmok, tradičné liptovské halušky i liptovské droby.

Východná 5. júna (TASR) - Folklórny festival Východná sa tento rok uskutoční v termíne od 30. júna do 2. júla. Návštevníci počas neho uvidia celovečerné programy, predstavia sa víťazi celoštátnych súťaží a pripravené sú aj vzdelávacie programy pre deti a dospelých. TASR o tom informoval špecialista pre marketing a komunikáciu z Národného osvetového centra (NOC) Ľudovít Andrejo.

"Areál amfiteátra vo Východnej privíta prvých návštevníkov v piatok (30. 6.) o 14.00 h a jeho brány sa zavrú v nedeľu (2. 7.) po 16.00 h. Hlavným festivalovým dňom bude sobota (1. 7.), keď sa uskutočnia tri desiatky väčších či komornejších programov. V nedeľu bude festivalová atmosféra pokračovať v rodinnom duchu a tradičný galaprogram v amfiteátri nahradia vystúpenie detských kolektívov na malej scéne, školy tanca a remesiel či rozprávkový automat," priblížil Andrejo.

Dodal, že pre návštevníkov pripravujú program na veľkej aj malej scéne, v etnodome, humne, košiariku, pod Májkou, na tancovisku či na Farme Východná, na obecnom úrade aj v tzv. východnianskej izbe. "Chýbať nebude ani tradičný sprievod obcou," uviedol špecialista pre marketing.

Súčasťou podujatia budú aj remeselná škola a jarmok, tradičné liptovské halušky i liptovské droby. V košiariku budú pripravené detské hry, dielničky a drevený kolotoč.

Folklórny festival Východná organizuje NOC, spoluorganizuje ho obec Východná. Podujatie je najstarším a najrozsiahlejším podujatím na Slovensku v oblasti tradičnej kultúry, folklóru i folklorizmu a vrcholnou prehliadkou folklórneho hnutia.