Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Fotograf a básnik Peter Konečný vystavuje svoj Minimál

Fotograf, hudobník a básnik Peter Konečný, archívna snímka. Foto: Archív Petra Konečného

Séria čiernobielych snímok je ukážkou vydarenej hry so svetlom a dlhou expozíciou a mala byť odhaliť návštevníkom, aké subjektívne a silné môže byť vnímanie krásy.

Bratislava 23. júna (Teraz.sk) – Príslovie „Menej býva viac“ si vzal k srdcu básnik, hudobník a fotograf Peter Konečný. V utorok 23. júna o 18. hodine večer v bratislavskej Umelke otvorí svoju výstavu fotografií s príznačným názvom Minimal. Séria čiernobielych snímok je ukážkou vydarenej hry so svetlom a dlhou expozíciou a mala byť odhaliť návštevníkom, aké subjektívne a silné môže byť vnímanie krásy.

„Za touto časťou mojej tvorby je možno akási potreba spraviť niečo naozaj primárne výtvarné a vlastne sa ňou od fotky skôr vzďaľujem. Pozorovateľovi väčšinou nie je jasné či ide o fotografiu alebo trebárs kresbu,“ povedal Peter Konečný, ktorý sa inak venuje prevažne portrétom.

Ako dodal, pri tvorbe vystavených fotografií sa jeho fotoaparát stáva štetcom alebo rydlom. „Záleží pri nich na každom milimetri a na exponovanie a vyladenie kompozície potrebujem dni. Vnímam to ako akúsi novovekú alchýmiu,” vysvetlil Peter Konečný s tým, že sa tomuto fotografickému žánru venuje už dlhší čas. Práve známa „Umelka“ ako klasický výstavný priestor ho však inšpirovala k nápadu prezentovať túto časť svojej tvorby aj verejne.

Peter Konečný je známy ako džezový hudobník – ako hráč na kontrabas a basovú gitaru figuroval v rôznych zoskupeniach (Stará jedáleň, Také Oné) a príležitostne vystupuje aj dnes. Ako básnik sa prezentoval napríklad zbierkou Krátky príbeh o láske. A ako textár sa podpísal pod pesničky skupiny Polemic, či pod dobročinný projekt Veľkí herci malým deťom, v ktorom detské piesne naspievali známe herecké osobnosti.

„Neviem zhodnotiť to, či je nejaká synergia medzi druhmi umenia, ktorým sa venujem. Možno je odpoveď ukrytá v tom, že sa vzájomne vylučujú. V období, keď sa naplno venujem jednému, iné idú do úzadia. Asi to naznačuje, že čerpám z tej istej nádoby,“ vyjadril sa Peter Konečný.

Kurátorom jeho výstavy je spisovateľ a esejista Marián Pauer. Podľa neho je Peter Konečný komplexná umelecká osobnosť: „V každej časti jeho tvorby je však vždy vidieť jednoznačný rukopis. Rovnako pozoruhodná je aj jeho abstraktná minimalistická fotografia, často dotvárajúca architektúru budov alebo bytový dizajn.“ Fotografická výstava Petra Konečného Minimál bude prístupná verejnosti do 5. Júla 2020.