Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Kultúra

Fotograf Anton Fiala predstaví svoje diela na výstave Galéria Svet

Anton Fiala (vľavo), archívne foto Foto: TASR

V budove Slovenského národného divadla v Bratislave si môžu návštevníci pozrieť fotografie exotických prírodných scenérii.

Bratislava 7. marca (TASR) – Exotické prírodné scenérie z ďalekých krajín, ale i zo Záhoria a Vysokých Tatier predstavuje fotograf Anton Fiala na výstave Galéria Svet v sídelnej budove Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave.

Na veľkoplošných farebných fotografiách je sopečná a letná krajina Islandu, pieskové duny (Maurícius), architektúra obrovských ľadovcov v Severnom ľadovom oceáne, sopka Gunung Bromo (Indonézia), kamenné gule na Ostrove Františka Jozefa I. a iné turisticky ťažko dostupné časti Arktídy. Prírodné monolity a scenérie spestruje skáčuci ľadový medveď po ľadových kryhách a iné zvieratá či detaily rastlín. Zábery z Botswany, Madagaskaru, Bali a iných pozoruhodných zákutí dopĺňa autor pestrofarebným jesenným lesom na Záhorí a pohľadom do tatranskej Veľkej studenej doliny.

"Je tu výber záberov z ostatných troch rokov, ale fotografie z Antarktídy sú tohtoročné," povedal na štvrtkovej (6.3.) vernisáži pre TASR fotograf.

Podľa kurátora výstavy Mariána Pauera je Fiala jediný fotograf, ktorý vystavoval na každom kontinente vrátane Antarktídy a Severného pólu. "Už štvrťstoročie má túlavé topánky a každý záber si dôkladne vychodí. Často sú to veľmi dobrodružné cesty, o čom sa dozviete v pripravovanej monografii," prezradil Pauer.

Anton Fiala sa narodil v Bratislave (1955). Po ukončení štúdií na Strednom odbornom učilišti polygrafickom (odbor reprodukčný grafik – fotograf) absolvoval odbor umeleckej fotografie na FAMU v Prahe. Od roku 1972 realizoval vyše 80 samostatných výstav a zúčastnil sa na viacerých kolektívnych prezentáciách doma a v zahraničí, na ktorých získal veľa ocenení. Jeho diela sú zastúpené v zbierkach renomovaných galérií a múzeí v rôznych krajinách. Vo vlastnom vydavateľstve FO ART vydáva monografie slovenských fotografov, maliarov a sochárov. 

Výstava potrvá do 31. júna.