Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Fotograf a cestovateľ Filip Kulisev si opäť získal Monako

Autor výstavy F. Kulisev s monackým kniežaťom Albertom. Foto: TASR

Slovenský fotograf to považuje za veľkú poctu a zážitok.

Bratislava/Monte Carlo 19. júla (TASR) - Slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev po dvoch rokoch opäť vystavuje svoje diela v Monaku. Na aktuálnej výstave s názvom "The Wonders of Amazing Planet" prezentuje prírodné divy a zaujímavé zvieratá zo všetkých kontinentov a chce ňou nadviazať na veľký úspech spred dvoch rokov.

Dominantou expozície je štvormetrová panoráma ľadovca Monaco na Špicbergoch, ktorý pomenovali na počesť moreplavca, prírodovedca a podporovateľa vedy monackého kniežaťa Alberta I. na sklonku 19. storočia. V Galerie des Pęcheurs pod Oceánografickým múzeom v Monte Carle výstavu slávnostne otvoril jeho pravnuk, súčasné monacké knieža Albert II., ktorý vyzdvihol dielo slovenského fotografa. "Filip Kulisev krásou a čistotou obrazu dodáva váhu bohatstvu, ktoré my všetci až pričasto ignorujeme a ktoré tu už zajtra nemusí byť, lebo včera sme boli priam trestuhodne nečinní. Som si istý, že významným spôsobom prispeje k prebudeniu ľudí dobrej vôle a upozorní ich na stav našej Zeme," zdôraznil Albert II.

Výstava F. Kuliseva v Monaku.
Foto: TASR
Slovenský fotograf to považuje za veľkú poctu a zážitok. "Je to pre mňa veľká česť, že ako doteraz jediný umelec môžem vystavovať v Monaku po druhý raz v krátkom čase," uviedol Filip Kulisev. Tesne pred otvorením výstavy absolvoval súkromnú audienciu v paláci Alberta II., kde mu okrem panorámy venoval aj špeciálny ručne vyrobený album fotografií prírody v drevenej kazete, viazaný v koži so stranami pozlátenými 24-karátovým zlatom.

Na vernisáži sa zúčastnili desiatky významných hostí z Paríža, Londýna aj zo Slovenska. "Potešilo ma, že do Monte Carla priletel dokonca náš priateľ, pilot Cessny, ktorú som využil pri mimoriadne úspešnom fotení na Islande," prezradil Kulisev. Aj fotografie koryta a meandrov rieky Hvitá zo spoločného letu prispeli k jeho ďalším tohtoročným úspechom - k získaniu primátu Európsky profesionálny fotograf roku 2012 v kategórii príroda a k účasti na výstave najlepších 151 fotografov sveta v Las Vegas.

Výstava "The Wonders of Amazing Planet" v Galerie des Pęcheurs v Monaku potrvá do začiatku septembra. Je pokračovaním spolupráce slovenského fotografa s nadáciou kniežaťa Alberta II., ktorá sa zameriava na ochranu prírody a trvalo udržateľný rozvoj. Klimatické zmeny, biodiverzita a voda sú tri hlavné objekty záujmu tejto nadácie.
Výstava F. Kuliseva v Monaku.
Foto: TASR