Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Fotograf každodenných zázrakov Peter Župník jubiluje

Na archívnej snímke fotograf Peter Župník. Foto: TASR/Martin Baumann

Peter Župník má za sebou viac ako stovku samostatných i kolektívnych výstav v mnohých krajinách sveta.

Levoča/Bratislava 14. augusta (TASR) - Umelecký fotograf Peter Župník je považovaný za najpoetickejšieho fotografa "novej vlny", odlišujúceho sa od svojich generačných súputnikov spôsobom práce. V zachytávaných momentkách hľadá rozprávku, príbeh i hru fantázie. Z malých obyčajných vecí vie rozohrať magickú scénu, plnú krehkých metafor. Pre jeho tvorbu je príznačné aj domaľovávanie jemným pastelom.

V sobotu 14. augusta sa renomovaný slovenský fotograf Peter Župník, ktorého fotografie boli vystavené v galériách po celom svete, dožíva 60 rokov.

Peter Župník sa narodil 14. augusta 1961 v Levoči, celé detstvo však prežil v neveľkej dedinke Klčov vzdialenej od rodiska asi osem kilometrov. Od detstva rád kreslil a maľoval – v Levoči chodil do Ľudovej školy umenia. V rokoch 1976 až 1980 študoval fotografiu na Strednej škole umenia a remesiel v Košiciach. V štúdiu fotografie pokračoval na pražskej Filmovej a televíznej fakulte (FAMU) Akadémie múzických umení u profesora Jána Šmoka, ktorú ukončil v roku 1986. Od roku 1987 pracuje ako fotograf na voľnej nohe.

Koncom 80. rokov 20. storočia sa stal členom výtvarnej skupiny Most a neskôr aj združenia Pražský dům fotografie. V roku 1995 sa presťahoval do Paríža, kde žije a tvorí. V posledných rokoch však trávi čoraz viac pracovného i voľného času v rodnej Levoči.

Už počas pobytu v Prahe sa Peter Župník vyprofiloval ako jeden z najvýraznejších členov tzv. slovenskej novej vlny - voľného zoskupenia slovenských fotografov študujúcich v 80. rokoch na FAMU u profesora Šmoka.

Po prvotných pokusoch na poli fotografickej reportáže začal ako jeden z prvých československých fotografov vstupovať do priamej, neinscenovanej fotografie nenápadným maliarskym zásahom, ktorým ju vizuálne aj obsahovo posunul za hranice reality. Pred jeho fotoobjektívom ožívajú "nevidené" detaily – snaží sa nachádzať nové, nevšedné pohľady.

Na archívnej snímke dielo fotografa Petra Župníka s názvom "Husi strácajú len perie" na výstave fotografií "Slovenská nová vlna".
Foto: TASR - Martin Baumann


Peter Župník má za sebou viac ako stovku samostatných i kolektívnych výstav v mnohých krajinách sveta ako napríklad v Nemecku, Rakúsku, vo Švédsku, Švajčiarsku, v Spojenom kráľovstve, vo Francúzsku, v Holandsku, vo Fínsku, ale aj v USA a Japonsku.

Pri príležitosti životného jubilea svetoznámeho fotografa, ktorý sa hrdo hlási k svojim slovenským koreňom, pripravila Galéria umelcov Spiša (GUS) v Spišskej Novej Vsi na stredu 18. augusta podujatie nazvané: Orbis Pictus/Rozhovory o umení: Mágia Petra Župníka. Úspešný fotograf na ňom priblíži svoju tvorbu, ako aj život medzi Slovenskom a Francúzskom.

V Galérii umelcov Spiša môžu návštevníci zároveň až do 31. októbra 2021 vzhliadnuť unikátnu tematickú výstavu fotografií Petra Župníka nazvanú ANIMA, o ktorej autor samotný povedal: "Sú to momentky z môjho i zvieracieho života: pomaly ich dopĺňam, zjavujú sa mi občas a vo všetkom – vtedy sa priblížim ako šelma a zachytím imaginárny moment z ich života. Animálny svet ma neprestáva fascinovať, niekedy mám pocit, že mu rozumiem."