Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Fotograf Kulisev vystavuje pod holým nebom v mestečku Roquebrune

Filip Kulisev Foto: archív Filip Kulisej

6. ročník výstavy je pod záštitou nášho predsedníctva a v rámci neho sa predstavili sochári Oto Bachorík, Juraj Čutek, Milan Lukáč, Ivan Pavle, Mária Rudavská a ako jediný fotograf Filip Kulisev.

Bratislava/Monte Carlo 14. septembra (TASR) - Šiesti slovenskí umelci ovládli tradičnú výstavu L'Art-Bre 2016 v parku Cap Martin v juhofrancúzskom mestečku Roquebrune. Šiesty ročník výstavy je pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ a v rámci neho sa predstavili sochári Oto Bachorík, Juraj Čutek, Milan Lukáč, Ivan Pavle, Mária Rudavská a ako jediný fotograf Filip Kulisev.

"Som rád, že môžeme prezentovať na tomto fóre slovenské umenia. V rámci výstavy si môžu francúzski hostia pozrieť najkrajšie miesta Slovenska, ako sú Vysoké Tatry, Spišský hrad či Liptov v rôznych ročných obdobiach," povedal pre TASR Kulisev, ktorý na výstave prezentuje 11 fotografií v šírke takmer pol druha metra na špeciálnych hliníkových platniach.

Filip Kulisej (vľavo) a Albert II.
Foto: archív Filip Kulisej


Výstavu otvorilo monacké knieža Albert II, ktorý si z vernisáže odniesol dar od slovenského fotografa a cestovateľa v podobe novej knihy Element v špeciálnej kazete so signovanou fotografiou Spišského hradu. "Filip Kulisev krásou a čistotou obrazu dodáva váhu bohatstvu, ktoré my všetci až pričasto ignorujeme a ktoré tu už zajtra nemusí byť, ak nič nepodnikneme v súčasnosti," uviedol Albert II.

Slovenskú účasť na výstave zabezpečila honorárna konzulka SR v Monaku Tatiana Paracková, honorárny konzul Monaka v SR Miroslav Výboh a slovenský veľvyslanec vo Francúzsku Marek Eštok. Diela Kuliseva a ďalších slovenský umelcov, vystavené pod holým nebom v Roquebrune, si môžu návštevníci pozrieť do 16. októbra.

Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP absolvoval takmer 200 individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal osem kníh, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Ako jeden z dvoch fotografov na svete získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship od Britského inštitútu profesionálnych fotografov.

Hľadá krásne a unikátne miesta na Zemi, ktoré prostredníctvom fotografií prináša všetkým milovníkom prírody na Slovensku aj vo svete. Chce tak v prvom rade prispieť k ochrane biodiverzity a prírodného bohatstva planéty.