Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Fotografická výstava predstavuje najlegendárnejšie kaviarne v Európe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Organizátori približujú výstavu výrokom filozofa a literárneho kritika Georgea Steinera (1929 - 2020) - Nakreslite mapu kaviarní a uvidíte najdôležitejšie oporné body Európy.

Bratislava 30. mája (TASR) - Fotografickú výstavu pod názvom Kaviarne tvoria Európu si môžu pozrieť obyvatelia a návštevníci Bratislavy na Hviezdoslavovom námestí. "Fotografie im umožňujú objaviť niektoré z najlegendárnejších kaviarní v Európe," uviedla pre TASR Daniela Gálová z Francúzskeho inštitútu na Slovensku.

Organizátori približujú výstavu výrokom filozofa a literárneho kritika Georgea Steinera (1929 - 2020) - Nakreslite mapu kaviarní a uvidíte najdôležitejšie oporné body Európy. "V kaviarňach sa odvíja život, tvorba, ale aj rozhovory, stretnutia s priateľmi i so známymi. Túto kultúru zdieľame so všetkými Európanmi," dodáva Gálová a pripomína, že najväčšie európske literárne, kultúrne a umelecké hnutia sa rodili práve v kaviarňach. "A presne tam sa nadväzovali aj vplyvné politické spojenectvá, rozvíjali odbojové hnutia a prehlbovali sa spoločenské reflexie," poznamenala k open air výstave, ktorá sa koná v rámci programu francúzskeho predsedníctva Rady Európskej únie.

Výstava potrvá do 15. júna.