Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Francúzska herečka Binocheová si prevezme Španielsku filmovú cenu Goya

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Španielska akadémia filmových umení a vied (AACCE) ocenila jej mimoriadnu hereckú dráhu, počas ktorej sa predstavila v množstve nezabudnuteľných úloh.

Madrid 1. februára (TASR) - Francúzska herečka Juliette Binocheová si 11. februára v Seville prevezme španielsku filmovú cenu Goya (Premios Goya). TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP a portálu El Confidencial.

Španielska akadémia filmových umení a vied (AACCE) ocenila jej "mimoriadnu hereckú dráhu", počas ktorej sa predstavila v množstve nezabudnuteľných úloh.

Binocheová získala v roku 1996 ocenenie Americkej filmovej akadémie (Oscar) za vedľajšiu úlohu ošetrovateľky vo filme Anglický pacient. Takisto má vo svojej zbierke ceny Cézar a Bafta, či ocenenia z filmových festivalov v Cannes, Berlíne i Benátkach.

Známa je tiež úlohou cukrárky Vivianne vo filme Chocolat (Čokoláda, 2000), kde sa po jej boku objavil úspešný herec Johnny Depp. Binocheová účinkovala aj v poviedkovom filme Paris, je t'aime (Paríž, milujem ťa, 2006) alebo v La Vie d'une autre (Život tej druhej, 2012).

Herečka sa narodila 9. marca 1964 v Paríži. Spolupracovala s poprednými režisérmi ako Francúzom Jeanom-Lucom Godardom či Kanaďanom Davidom Cronenbergom.

AACCE ocenenia Goya udeľuje od roku 1986. Kategória pre zahraničné osobnosti bola pridaná minulý rok, keď si cenu odniesla austrálska herečka Cate Blanchettová.