Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Speváka Boba Dylana vyšetrujú vo Francúzsku za ´rasistické´ výroky

Bob Dylan Foto: TASR/AP

Pesničkárovi pritom udelili minulý mesiac v Paríži prestížnu cenu Rad čestnej légie (Légion d'Honneur).

Paríž 3. decembra (TASR) - Legendárneho amerického speváka Boba Dylana vyšetrujú vo Francúzsku po tom, čo ho organizácia chorvátskej komunity obvinila, že jeho vyjadrenia zverejnené vlani v časopise Rolling Stone boli podnecovaním rasovej nenávisti. Oznámila to dnes parížska prokuratúra, na ktorú sa odvolávala tlačová agentúra Reuters.

Spevák uviedol v interview, zverejnenom vo vydaní magazínu 27. septembra 2012, že rasizmus brzdí Ameriku.

"Ak máte otrokára alebo (Ku Klux) Klan v krvi, černosi to vycítia," povedal spevák a pokračoval: "Ťahá sa to až do dnešných dní. Presne tak ako Žida vycítia nacistickú krv a Srbi chorvátsku krv."

Oficiálne vyšetrovanie Dylana nasledovalo po podaní sťažnosti organizácie CRICCF so sídlom vo Francúzsku, v ktorej je uvedené obvinenie, že umelcove výroky v podobe, v akej boli zverejnené vo francúzskej mutácii časopisu, porušili francúzske zákony o rasovej nenávisti.

Vo Francúzsku sťažnosti na rasizmus automaticky spúšťajú oficiálne vyšetrovanie.

Pesničkárovi Dylanovi udelili minulý mesiac v Paríži prestížnu cenu Rad čestnej légie (Légion d'Honneur). Ministerka kultúry Aurélie Filippettiová uviedla, že Dylan stelesňuje v očiach francúzskeho ľudu "podvratnú kultúrnu silu, ktorá dokáže meniť ľudí a svet".