Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Francúzske Oscary sú rozdané, ceny César ovládla dráma Timbuktu

Mauritánsky režisér Abderrahmane Sissako (uprostred s okuliarmi) pózuje na pódiu s ôsmimi oceneniami po tom, čo jeho film Timbuktu zvíťazil v kategórii najlepší film na 40. ročníku udeľovania francúzskych filmových cien César v parížskom divadle Théâtre du Châtelet 20. februára 2015. Foto: TASR/AP Photo

Film podáva obraz mesta Timbuktu v Mali, ktoré sa ocitlo v rukách islamských fundamentalistov.

Paríž 21. februára (TASR) - Dráma Timbuktu mauritánskeho režiséra Abderrahmana Sissaka sa stala v piatok večer v parížskom Théâtre du Châtelet jednoznačným víťazom jubilejného 40. ročníka odovzdávania francúzskych filmových cien César. Bodovala celkovo v siedmich kategóriách, okrem iného najlepší film, najlepšia réžia a najlepší pôvodný scenár.

Film podáva obraz mesta Timbuktu v Mali, ktoré sa ocitlo v rukách islamských fundamentalistov. Sissako zvolil svojský štýl rozprávania, v ktorom mieša absurdný humor s tragickými momentmi. Nominovaný je aj na Oscara v kategórii cudzojazyčný film. Svetovú premiéru mal vlani na festivale v Cannes.

Pierre Niney získal Césara v kategórii najlepší mužský herecký výkon za úlohu v životopisnej dráme Yves Saint Laurent. Stvárnil v nej slávneho módneho návrhára, ktorý zomrel v roku 2008.

Francúzsky herec Pierre Niney dvíha nad hlavu Césara pre víťaza v kategórii najlepší herec na 40. ročníku udeľovania francúzskych filmových cien César v parížskom divadle Théâtre du Châtelet 20. februára 2015.
Foto: TASR/AP Photo
Oveľa menej úspešný bol konkurenčný životopisný film o francúzskom módnom návrhárovi s názvom Saint Laurent. Hoci mal desať nominácií, museli sa jeho tvorcovia uspokojiť iba s Césarom za najlepšie kostýmy. Cenu odovzdával ďalší francúzsky módny návrhár Jean Paul Gaultier, ktorý prišiel na pódium v smokingu, ale bez nohavíc.

Cenu za najlepší ženský herecký výkon získala 26-ročná francúzska herečka Adéle Haenelová za rolu v romantickej komédii Les Combattants (Láska na prvý boj), ktorá celkovo získala troch Césarov.

César sa ušiel aj americkej herečke, konkrétne 24-ročnej Kristen Stewartovej v kategórii najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Získala ho za drámu Sils Maria, v ktorej v hlavnej úlohe účinkuje Juliette Binoche.

Césara za najlepší dokumentárny film si odniesla snímka Das Salz der Erde (Soľ zeme) nemeckého režiséra Wima Wendersa, ktorá je poctou brazílskemu fotografovi Sebastiaovi Salgadovi a takisto sa uchádza o Oscara. Cenu za najlepší adaptovaný scenár získal ďalší nemecký režisér Volker Schlöndorff, ktorý na motívy divadelnej hry Cyrila Gélyho nakrútil vojnovú drámu Diplomatie (Diplomacia).

Pozrite si galériu z udeľovania ocenení César:


Psychologická dráma Mommy (Mami!) kanadského režiséra Xaviera Dolana o dospievajúcom Stevovi s diagnózou ADHD a jeho matke Diane si odniesla Césara za najlepší cudzojazyčný film.

Čestný César putoval do rúk 54-ročného amerického herca Seana Penna. V príhovore povedal, že francúzsku kinematografiu si vždy veľmi cenil, pretože pomohla mnohým hercom a herečkám k splneniu ich sna.
Americký herec Sean Penn gestikuluje na pódiu po prevzatí sošky čestného Césara z rúk francúzskej herečky Marion Cotillardovej na 40. ročníku udeľovania francúzskych filmových cien César v parížskom divadle Théâtre du Châtelet 20. februára 2015.Ceny César, ktoré udeľuje Francúzska filmová akadémia, sú francúzskou obdobou amerického Oscara.
Foto: TASR/AP Photo