Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Francúzsko udelilo šansoniérke Hane Hegerovej Rad za zásluhy

Hana Hegerová česká speváčka a šansoniérka narodená v Bratislave Foto: TASR/Vladimír Benko

Speváčka, pôvodným menom Carmen Farkašová, začínala umeleckú dráhu ako herečka.

Praha 4. apríla (TASR) - Žijúca legenda šansónovej scény Hana Hegerová, ktorá pochádza z Bratislavy, ale najväčšie úspechy dosiahla v Prahe a v zahraničí, sa dnes stala laureátkou francúzskeho Radu za zásluhy. Vysoké štátne vyznamenanie jej udelili za celoživotné dielo a zásluhy o propagáciu francúzskej hudby a kultúry všeobecne v niekdajšom Československu i následne v Českej republike.

Ocenenie prevzal dnes v Prahe z rúk mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Francúzska v ČR Pierra Lévyho speváčkin vnuk Matouš Heger, informovali české médiá.

Speváčka, pôvodným menom Carmen Farkašová, začínala umeleckú dráhu ako herečka. Pod umeleckým menom Hana Čelková sa už v 50. rokoch objavila vo filme renomovaného režiséra Jiřího Krejčíka Frona. Spevácky debutovala v roku 1957 v Tatra revue v Bratislave, čoskoro sa však presunula do pražského divadla Rokoko. Jej ďalšie angažmán sa spájalo s inou mimoriadne úspešnou scénou 60. rokov - divadlom Semafor, v ktorom pôsobila až do roku 1966. Počas tohto obdobia nakrútila i kultový muzikál Kdyby tisíc klarinetů.

Potom sa už Hana Hegerová naplno začala venovať koncertovaniu, a to nielen v bývalom Československu, ale aj v zahraničí. Počas angažmán v parížskej Olympii v rokoch 1967-1969 sa osobne stretla a spriatelila s takými velikánmi francúzskeho šansónu, akými boli a sú Gilbert Bécaud, George Brassens alebo Charles Aznavour. Priateľov mala však vo Francúzsku podstatne viac.

Po viacerých koncertných turné a albumoch, ktoré obvykle oddeľovali roky netrpezlivého čakania početnej obce Hegerovej stúpencov, vlani speváčka oznámila koniec koncertných aktivít. Jej posledný album sa na trhu objavil pred troma rokmi pod názvom Mlýnské kolo v srdci mém.

Hanu Hegerovú preslávili už v 60. rokoch texty Pavla Koptu, ale aj pesničky dvojice Suchý-Šlitr. V uplynulých rokoch to boli okrem iného opusy Pavla Žáka, ale predovšetkým dvojice Hapka-Horáček, vrátane hitu Levandulová, duetu s autorom hudby Petrom Hapkom.

Hegerová (81) je už laureátkou medaily Za zásluhy, ktorú jej v roku 2002 udelil vtedajší český prezident Václav Havel. Speváčka je okrem iného i čestnou občiankou Prahy a Žiliny, kde svojho času pôsobila ako herečka.