Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Francúzsky festival dokumentu FIPADOC predstaví aj slovenské filmy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V špeciálnom fokuse bude Slovensko zastupovať oceňovaný film režiséra Tomáša Krupu Dobrá smrť, ktorý sa zaoberá spoločensky citlivo vnímanou témou eutanázie

Bratislava 14. januára (TASR) - Medzinárodný festival dokumentárneho filmu FIPADOC Biarritz vo Francúzsku bude mať tento rok špeciálny fokus na krajiny Vyšehradskej štvorky. Premietne 16 filmov z regiónu V4, Slovensko budú zastupovať snímky Dobrá smrť (2018) Tomáša Krupu a Kapela (2018) Ladislava Kaboša. Termín podujatia je z protipandemických opatrení presunutý na neurčito, Industry Days sa však uskutočnia on-line od 18. do 22. januára. "Na podujatí sa predstavia dva slovenské pripravované projekty a na sprievodných diskusiách sa zúčastní viacero slovenských tvorcov a producentov," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Špeciálny fokus festivalu FIPADOC na krajiny V4 má podporiť spoluprácu medzi filmovým priemyslom vyšehradských krajín a Francúzska. "Vyšehradský fokus je špeciálne vytvorený program pre najbližší ročník festivalu vrátane jeho koprodukčného Industry Days," hovorí Tomáš Hudák z Národného kinematografického centra SFÚ. Dodáva, že podujatie vďaka samostatnej sekcii venovanej vyšehradským krajinám predstaví dokumentárne filmy z regiónu početnému francúzskemu publiku: "Vytvorí možnosti pre spoluprácu, podporí kreativitu regiónu a pomôže dokumentárnym projektom z regiónu získať finančnú podporu. Industry Days zas ponúknu priestor pre dialóg o rozpracovaných dokumentárnych filmoch medzi regiónom a zvyškom sveta a pomôžu vytvoriť vzájomné dlhotrvajúce vzťahy."

V špeciálnom fokuse bude Slovensko zastupovať oceňovaný film režiséra Tomáša Krupu Dobrá smrť, ktorý sa zaoberá spoločensky citlivo vnímanou témou eutanázie. Premietnu aj film Kapela z dielne Ladislava Kaboša, príbeh o hudobníkoch z Veľkej Lomnice a ich kapele Gypsy Band Lomnické Čháve, ktorá vznikla v ťažkých sociálnych podmienkach rómskej osady na východnom Slovensku. "Film bol zároveň vybraný aj do súťažnej festivalovej sekcie Musical Documentary. Oba filmy sa na festivale premietnu v náhradnom termíne, ktorý jeho zástupcova zatiaľ nespresnili, účasť filmov v programe však potvrdili," poznamenala Nôtová.

V rámci januárových on-line aktivít festivalového podujatia Industry Days sa predstavia dokumentárne projekty Musíme prežiť Tomáša Krupu a Velvet Generation Ivany Hucíkovej. Témou nového Krupovho filmu je klimatická kríza. "Sleduje v ňom dramatické osudy ľudí z oblastí, kde sa najvýraznejšie prejavuje vplyv globálneho otepľovania a hrozí tam zánik života. Námetom Hucíkovej projektu je obraz hľadania identity súčasných mladých ľudí, ich hodnotového zakotvenia a miesta v spoločnosti na pozadí vznikajúcej ballroomovej subkultúry v Českej republike a na Slovensku," priblížila Nôtová. Dodala, že on-line sa uskutoční aj viacero diskusií, ktoré filmovým profesionálom z celého sveta predstavia dokumentárnu tvorbu a filmové prostredie krajín V4. Na diskusiách sa zúčastní aj režisér a producent Peter Kerekes s témou Historické dokumentárne filmy či kameraman a fotograf Martin Kollár s témou Inovatívne dokumentárne filmy.