Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

FS Ruthenia oslávi 10. výročie predstavením Chrbtom k horám

Na snímke členovia bratislavského rusínskeho folklórneho súboru Ruthenia, foto z archívu. Foto: TASR/Andrej Galica

Tvorcovia tanečno-dramatického vystúpenia sa v ňom zamerali na udalosti prvej polovice 20. storočia dôležité pre rusínsky národ.

Bratislava 2. júna (TASR) - Folklórny súbor Ruthenia pripravil pri príležitosti 10. výročia svojej existencie nové tanečno-dramatické predstavenie Chrbtom k horám. "Predstaví významné udalosti prvej polovice 20. storočia, ktoré zásadne ovplyvnili osudy Rusínov," uviedol pre TASR vedúci súboru Peter Štefaňák. Predstavenie sa uskutoční v sobotu 4. júna v Dome kultúry Zrkadlový háj v bratislavskej Petržalke. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Folklórny súbor uvedie program Chrbtom k horám ako svoju štvrtú premiéru. "Je to predstavenie o horách a ľuďoch, ktorí k nim patria. O horách tvrdých a láskavých, presne ako tí ľudia, pre ktorých boli a sú Karpaty kolískou, z ktorej po celé stáročia vychádzali a dodnes vychádzajú nové pokolenia karpatských Rusínov," približuje autor scenára a režisér programu Peter Medviď. Názov predstavenia môže byť Rusínom povedomý. Autori sa inšpirovali názvom slovenského prekladu knihy americko-kanadského historika rusínskeho pôvodu Paula Roberta Magocsiho Chrbtom k horám. Dejiny karpatskej Rusi a karpatských Rusínov. "Profesor Magocsi programu prepožičal nielen názov, ale bude aj osobne prítomný na predstavení," dodal Štefaňák.

Tvorcovia tanečno-dramatického vystúpenia sa v ňom zamerali na udalosti prvej polovice 20. storočia dôležité pre rusínsky národ. Dejovou líniou bude divákov sprevádzať významná rusínska osobnosť Nikolaja Beskyda. "Je stelesnením putovania nášho národa 20. storočím. Gréckokatolícky kňaz, rodoľub, dejateľ a buditeľ pri všetkej skromnosti robil celý svoj dospelý život popri duchovnej službe svojim veriacim mnoho pre svoj národ," dodáva Medviď k programu, v ktorom Ruthenia predstaví tanečné a hudobné formy z rusínskych regiónov severovýchodného Slovenska a bývalej Podkarpatskej Rusi (dnešnej Zakarpatskej oblasti Ukrajiny), na území ktorých príslušníci tohto národa po stáročia žijú.

Po predstavení sa uskutoční krst detského folklórneho súboru Rutheniačik, ktorý svoju činnosť začal v septembri 2021. "Uvedomujeme si, že je dôležité odovzdávať naše poznanie najmladšej generácii, preto sme pod kolektívom zriadili detský folklórny súbor," potvrdil zakladateľ a vedúci FS Ruthenia. Štefaňák ďalej avizuje, že program bude pokračovať zábavou s ľudovou hudbou Andreja Záhorca, historicky prvou ľudovou hudbou, ktorá súbor sprevádzala.

FS Ruthenia vznikol v roku 2010 v Bratislave z iniciatívy mladých rusínskych nadšencov. Pri tvorbe názvu sa inšpirovali pomyselnou krajinou Rusínov "Ruthenia" (z latinského a anglického Ruthen - Rusín). Je jediným kolektívom na Slovensku so zameraním výlučne na rusínsku kultúru.