Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

FS Zobor oslávi výročie vzniku slávnostným programom Do jedného domu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa slov umeleckého vedúceho FS Zobor Ondreja Debrecéniho ml. program reflektuje prácu súboru za posledných šesť rokov, z ktorých posledné dva boli poznačené pandémiou.

Nitra 19. júna (TASR) – Folklórny súbor (FS) Zobor, ktorý je súčasťou Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre, oslavuje 66. výročie svojho vzniku. Slávnostným programom Do jedného domu si zároveň pripomenie aj okrúhle 65. výročie, oslava ktorého sa nemohla uskutočniť z dôvodu pandemických opatrení, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová. Program sa uskutoční 25. júna v Divadle Andreja Bagara v Nitre.

Podľa slov umeleckého vedúceho FS Zobor Ondreja Debrecéniho ml. program reflektuje prácu súboru za posledných šesť rokov, z ktorých posledné dva boli poznačené pandémiou. Pozostáva z prepojenia štyroch programových celkov z rôznych častí Slovenska, konkrétne z Tekova, Poluvsia, Rejdovej a Telgártu. Názov symbolizuje spojenie rôznorodých celkov, z ktorých sa každý vyznačuje iným choreografickým prístupom spracovania pôvodného materiálu a rôznou úrovňou štylizácie. "Zoboristi" divákom predstavia Poluvskie krútenia, Telgártske tance, Povedz, že mi ďouča a Tekov.

Folklórny súbor Zobor bol založený v roku 1956. Súbor patrí medzi najstaršie a najznámejšie folklórne telesá na Slovensku. "Reprezentuje univerzitu a mesto a prezentuje tradície a hodnoty, z ktorých vychádzame," skonštatoval Debrecéni.