Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Funková kráľovná Chaka Khan vystúpi v stredu v Bratislave

Na snímke Chaka Khan vystupuje 6. júla 2009 na jazzovom festivale vo švajčiarskom Montreaux, archívne foto Foto: TASR/AP

Vydala 43 singlov, do rebríčka sa dostalo celkom 13 skladieb tejto speváčky a na svojom konte má doposiaľ 11 štúdiových albumov.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Funková kráľovná Chaka Khan sa prvýkrát predstaví slovenským divákom, stane sa tak v stredu 10. októbra na koncerte v bratislavskej Hant Aréne na Pasienkoch. Podľa slov organizátorov sa návštevníci môžu pripraviť na veľkolepú show, ktorú predvedie desaťnásobná držiteľka prestížnej ceny Grammy Music Awards.

Chaka Khan prichádza s novým programom, v ktorom budú účinkovať špičkoví hudobníci a vokalisti. Sú nimi Melvin Davis (basgitara), ktorý hral s Lee Ritenourom, Robben Fordom či The Simon Philips Group, Ronald Bruner Jr. (bicie), jeho otec bol slávny bubeník, ktorý hral s Dianou Ross či Gladys Knight, Kamasi Washington (klávesy, dychové nástroje), ktorý je známy zo spolupráce s Lauryn Hill, Kenny Burrellom alebo Wayne Shorterom, Rob Bacon (gitara), v jeho zozname spolupráce sú aj hviezdne Destiny's Child, Tracy Carter (klávesy), ktorý účinkoval s Keb' Mo' alebo Johnom Frusciantem. Chaka Khan podporí trojica vokalistov, Lisa Vaughn, Tiffany Smith a Kudisan Kai-Regalot, pričom Kudisan Kai-Regalot je uznávaná profesorka na Berklee a okrem Chaka Khan bola na turné aj s Eltonom Johnom či Natalie Cole, nahrávala s Joe Cockerom.

Na koncerte zaznejú jej najväčšie hity

Na koncerte zaznejú najväčšie hity tejto speváčky, medzi nimi Ain't Nobody, I Feel For You či I'm Every Woman, ktoré sa stali nadčasovou súčasťou poslucháčskej základne sveta a ktorými sa Chaka Khan preslávila sa počas svojej dlhoročnej kariéry.

"Som veľmi rada, že som v Bratislave, cítim sa veľmi blízko domova, pretože som dlhší čas žila v Nemecku a pomerne dosť času som strávila aj v Rakúsku. Keďže som tu prvýkrát, zaspievam na koncerte aj svoje najväčšie hity," povedala na dnešnom stretnutí s médiami speváčka a dodala: "V sedemnástich som začala spievať, pôvodne som uvažovala študovať, mala som vyhliadnutú archeológiu, život však priniesol niečo iné. Otec ma brával na koncerty a sama som skúšala hru na niektorých nástrojoch."

Predskokanmi budú Martin Valihora s kapelou Funk Unit, Anita Soul, Monika Bagárová a ďalší

Koncert Chaka Khan bude súčasťou siedmej série hudobného projektu Martina Valihoru One Day Jazz Festival. V úvode celého večera sa divákom predstaví DJ David zo Senca. Po ňom príde na pódium kapela Martina Valihoru Funk Unit s hosťami Anitou Soul, King Ivanom Verešom, talentovanou mladou českou speváčkou Monikou Bagárovou, doplnenou o tanečnú show na čele s Lady Mel a Johnnym Perfectom.

Speváčka Chaka Khan (rodená Yvette Marie Stevens, *23.3.1953, Great Lakes, Illinois) je na hudobnej scéne od začiatku 70. rokov. Jej začiatky sú spojené s funkovou formáciou Rufus. V júli 1974 mala v singlovej hitparáde prvú skladbu Tell Me Something Good. Vydala 43 singlov, do rebríčka sa dostalo celkom 13 skladieb tejto speváčky, najúspešnejšou z nich bola I Feel For You, ktorá obsadila 3. miesto v októbri 1984. V októbri 1978 vydala prvý album Chaka. Na svojom konte má doposiaľ 11 štúdiových albumov, jedenásty Funk This vyšiel v septembri 2007. Získala zaň cenu Grammy ako najlepší R&B album, a duet s Mary J. Blige získal cenu Grammy za najlepší R&B duet. V roku 1999 založila nadáciu Chaka Khan Foundation. V roku 2011 bola za svoje celoživotné dielo ocenená hviezdou na Hollywoodskom chodníku slávy.