Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Skladateľ a hudobník Gabo Dušík oslavuje narodeniny pri klavíri

Prešovské Divadlo Jonáša Záborského uviedlo v roku 2008 pôvodný slovenský muzikál František z Assisi. Foto: TASR/Milan Kapusta

Dušík je autorom piesní a producentom albumov viacerých slovenských interpretov, ako sú napríklad Marcel Palonder, Sonia, Katka Hasprová či dvojica Miro Noga a Štefan Skrúcaný.

Bratislava 26. januára (TASR) – Skladateľ a hráč na klávesových nástrojoch Gabo Dušík dnes oslavuje 52. narodeniny. Na slovenskej hudobnej scéne má osobité postavenie, okrem úspešnej popovej dráhy so skupinou Gravis či Marikou Gombitovou je autorom hudby troch pôvodných muzikálov - František z Assisi, Mária Antoinetta a Quo vadis. Všetky tri mali premiéru v prešovskom Divadle Jonáša Záborského. Dva z nich – Quo vadis a František z Assisi boli aj na kompaktnom disku.


V októbri 2012 vyšli na CD piesne z muzikálu Quo vadis. Nahrali ich umelci Divadla Jonáša Záborského, ktorí v muzikáli účinkujú. Fanúšikovia muzikálu dostali na disku 11 piesní z tohto slovenského diela. Autorom libreta a réžiu mal Martin Kákoš, hudbu zložil Gabo Dušík, texty piesní napísal Peter Uličný. Bratislavské Divadlo Nová scéna vydalo v decembri 2009 album s piesňami z muzikálu František z Assisi. Tento muzikál mal na Novej scéne premiéru v máji 2009, na Novú scénu prišiel z Prešova, kde ho uviedli v slovenskej a svetovej premiére.

"Všetky tri muzikály som robil pre Divadlo Jonáša Záborského v Prešove. Debutoval som s Františkom z Assisi v roku 2007. Bol úspešný, mal 150 repríz, na základe čoho som pre Prešov komponoval aj druhý muzikál Mária Antoinetta, ktorý mal premiéru v novembri 2009. Opäť bol úspešný, tak sa prešovské divadlo rozhodlo aj pre uvedenie tretieho muzikálu Quo vadis. Magický bol aj dátum premiéry – 11.11.2011. Som vďačný vedeniu divadla za túto príležitosť, nepodarí sa len tak na Slovensku zložiť aj uviesť na scéne tri pôvodné muzikály. Päť rokov som vlastne strávil komponovaním týchto troch muzikálov, je to práca na osem hodín denne a pri finišovaní ešte viac. Ale hlavné je to, že som robil to, čo ma baví a čo je potešiteľné - že to malo úspech aj u divákov," uviedol pre TASR Dušík.

"Mám rozpracovaný nový titul, o ktorom ale nechcem ešte bližšie hovoriť. Bude to opäť historická téma, tie mám radšej ako súčasné. O muzikál Quo vadis majú záujem tri zahraničné divadlá - z Čiech, Maďarska a Ukrajiny," dodal skladateľ.

Gabo Dušík začínal svoju muzikantskú dráhu v skupine Gravis. Táto formácia vznikla v roku 1979 na gymnáziu na Dunajskej ulici. Od roku 1982 hrali profesionálne, v roku 1984 vydali prvú LP platňu Gravis. V nezmenenej zostave od roku 1985 absolvovala aj viac ako ročnú spoluprácu s Marikou Gombitovou. Ako sprievodná skupina nahrali s Marikou jej album Voľné miesto v srdci. Zároveň zostavili s ňou aj koncertný program Adresa ja, adresa ty.

V roku 1987 prišiel do skupiny spevák Kornel Kadlubiak. V roku 1989 vydali druhú LP platňu Kolotoč masiek, pár mesiacov nato sa rozišli. S Marikou sa Gabo Dušík stretol ešte raz, v roku 1994 bol jedným zo spoluautorov jej zatiaľ ostatného albumu Zostaň. V septembri 2008 vyšla kompilácia Best Of, ktorá mapuje úspešné obdobie skupiny Gravis v rokoch 1982 až 1989. Medzi dvadsiatkou skladieb nechýbajú hity Skúšky z lásky, Júlia, Lady, Zapni rádio či Daruj mi svoj najkrajší deň.