Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Galéria Baníckeho múzea patrí počas leta svetu divadelníctva

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Návštevníci Baníckeho múzea sa môžu počas letných mesiacov tešiť aj na komentovanú prehliadku výstavy venovanej jubileu Divadla rozprávok.

Rožňava 11. júla (TASR) – Galéria Baníckeho múzea v Rožňave patrí počas letných mesiacov divadelným bábkam a rozprávkam pre deti. Múzeum v spolupráci s Divadlom rozprávok v Rožňave pripravilo výstavu, ktorá je venovaná 25. výročiu fungovania divadla. Pre návštevníkov bude prístupná do konca augusta. TASR o tom informovalo Banícke múzeum.

Výstava ponúka návštevníkom pohľad do sveta divadelníkov, predstavuje bábky, scény či rekvizity, ktoré herci pri svojich predstaveniach používajú. Divadlo rozprávok vzniklo v Rožňave v roku 1997 ako zájazdové profesionálne divadlo, od začiatku svojho fungovania sa venuje divadelnému spracovaniu ľudových rozprávok s dôrazom na tie, ktoré pochádzajú z Gemera. Postupne do svojho repertoáru pridalo aj ľudové rozprávky zo sveta, a to napríklad francúzske, burjatské či indiánske príbehy.

"Divadlo je od svojich začiatkov pravidelným účastníkom medzinárodných bábkových festivalov na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Nemecku, Česku, Rakúsku, Francúzsku, Fínsku a inde. Pri svojej práci využíva okrem metód bábkového divadla aj interaktívnu hru a prvky ľudového rozprávačstva," priblížil umelecký vedúci divadla Ádám Badin.

Návštevníci Baníckeho múzea sa môžu počas letných mesiacov tešiť aj na komentovanú prehliadku výstavy venovanej jubileu Divadla rozprávok. "Spojená je s ľudovými detskými hrami, riekankami a pesničkami. Spestrením bude interaktívny kútik, kde si všetci záujemcovia na vlastnej koži vyskúšajú hru s bábkami. Pre tých najmenších sú pripravené aj maľovánky z rozprávkového predstavenia indiánskej rozprávky Kojot tancujúci s hviezdami," priblížila manažérka kultúry múzea Mária Venenyová.