Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Galéria Caraffka vernisážou oslávi desiate výročie vzniku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od roku 2012 sa v Caraffke uskutočnilo viac ako 100 výstav - viac ako stovka umelcov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia prezentovala v jej priestoroch svoje umenie.

Prešov 1. marca (TASR) - Vernisážou postupovej prehliadky neprofesionálnej tvorby - Bienále 2022 si v utorok Mestská galéria Caraffka v Prešove pripomenie desiate výročie svojho vzniku. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

"Z Caraffky sa postupne stalo umelecké a doslova kultové miesto, kde sa môžu stretávať všetky generácie, či už počas výstav, koncertov alebo v tvorivej dielničke, odkiaľ odchádzajú veľkí aj malí tvorcovia s originálnym výrobkom. V neposlednom rade, vďaka stálej expozícii a umeleckým fotografiám fotografa Jána Štovku, prináša aj informácie o významných udalostiach nášho mesta od jeho osídlenia až po súčasnosť," povedala Šitárová.

Galéria začala spolupracovať s ďalšími organizáciami z neziskového sektora, ako napríklad s občianskym združením Podaj ďalej či s autistickým centrom Mariah. Pomáha tiež organizáciám, ktoré sa venujú znevýhodneným deťom, dáva im priestor vystaviť svoje diela, aby tak nielen ukázali svoju šikovnosť, ale aj cestu a spôsob, ako kvalitne sa život dá prežiť aj napriek hendikepu.

Od roku 2012 sa v Caraffke uskutočnilo viac ako 100 výstav - viac ako stovka umelcov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia prezentovala v jej priestoroch svoje umenie. "Zorganizovala mnoho podujatí pre verejnosť, spolupracovala aj s mnohými kurátormi, napríklad anglický kurátor Constantine Anjulatos doviezol výstavu priamo z Londýna, na ktorej predstavil mladých umelcov z rôznych krajín. Obohacujúcou bola aj príprava výstavy kultového fotografa Jana Saudka, počas ktorej spolupracovala aj s profesionálnymi svetelnými dizajnérkami," priblížila Šitárová.

Od roku 2015 vyšli so svojou činnosťou aj do exteriéru, keď prevzali pod svoje krídla festival Prešovský Montmartre a doplnili ho o artové koncerty a pouličné umenie, workshopy, happeningy, divadlo či tanec. Počas tohto obdobia spolupracovali s viacerými kultúrnymi inštitúciami. Veľmi prínosnou bola spolupráca s Medzinárodným domom umenia v Bratislave – Bibiana či galériami v partnerských mestách Prešova Nowy Sacz a Nyíregyháza.

"Sme nesmierne radi, že po desiatich rokoch poctivej práce dnes aj malé deti vedia, čo je Caraffka, a že sa z tohto priestoru Caraffovej väznice, ktorý je ešte stále opradený tajomstvom, stalo dôstojné kultúrne centrum, ktoré dnes ponúka široké možnosti našim návštevníkom,"
doplnila vedúca Mestskej galérie Caraffka Janette Langová.

Vernisáž postupovej prehliadky neprofesionálnej tvorby - Bienále 2022 sa uskutoční o 17.00 h.