Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Galéria Jána Koniarka v Trnave otvorila Skulpturpark

Galéria Jána Koniarka (GJK) v Trnave Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Galéria chce sledovať figuratívnu líniu sochárstva za posledných 100 rokov s prihliadnutím na historický a umelecký kontext Trnavy.

Trnava 19. mája (TASR) - Galéria Jána Koniarka (GJK) v Trnave otvorila svoju prvú stálu sochársku expozíciu v nádvorí Koppelovej vily na Zelenom kríčku. Chce v nej sledovať figuratívnu líniu sochárstva za posledných 100 rokov s prihliadnutím na historický a umelecký kontext Trnavy. Kurátorom je riaditeľ GJK Vladimír Beskid. Projekt má názov Skulpturpark.

"Expozíciu sme vytvorili s odkazom na sochárske dedičstvo zakladateľa moderného slovenského sochárstva Jána Koniarka, ktorého diela GJK trvalo prezentuje vo svojom novom krídle. Priestor je pre domácich autorov a každý rok pre jedného hosťujúceho," uviedol Beskid pre TASR. V Skulpturparku dostala miesto kópia Koniarkovho náhrobného kameňa rodiny Perczélyovcov z rokov 1928 - 1930, ktorá sa nachádza na Novom cintoríne v Trnave. Stéla predstavuje osobitú kapitolu prác autora z umelého kameňa, realizátorom kópie je sochár Ladislav Szabo.

Pri bráne areálu stojí železná socha od Josepha Jurču Vietor (1967). "Bola súčasťou ojedinelej výstavy sôch a objektov autora na nábreží Trnávky v roku 1971. Na fasádu nového krídla sme umiestnili Optický reliéf z panoramatického kina Hviezda v Trnave (1972 - 1974) dvojice Július Bartek - Jozef Dóka," informoval Beskid. Je tam aj neónová minimalistická Kompozícia K (2023) českého autora Pavla Korbičku vo farbách trikolóry, ktorú pripravil špeciálne pre GJK.

Kinetická socha Viktora Freša s názvom Playme (2022) vychádza z jeho programu figurálnej skratky zväčšenej guľatej hlavy a interaktivity s divákom. Monument slobody - horiaci smetiak trnavského umelca Martina Kochana bol pripravený pre Bielu noc 2012 v Košiciach a predstavuje jeho príznačný kritický pohľad na súčasnosť.

"Hosťom tejto sezóny je autoportrétna socha Martina Špirca Pozorovateľ, ktorá vychádza zo situácie v krajine zatopenej Liptovskej Mary," doplnil riaditeľ GJK. Priestor Skulpturparku zároveň podľa jeho slov nerezignuje na svoje určenie konania kultúrnych exteriérových aktivít galérie, ktoré sa zvyknú bývať počas letných mesiacov.