Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

V Banskej Štiavnici pokrstia knihu Kosmopol - Ako sa tvorí imaginárium

Ilustračná snímak Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kosmopol je imerzné divadlo odohrávajúce sa na 11 scénach v starom meštianskom dome v Banskej Štiavnici.

Banská Štiavnica 24. januára (TASR) – Krst knihy s názvom Kosmopol - Ako sa tvorí imaginárium, ktorá opisuje zrod a tvorbu imerzného divadla Kosmopol, sa uskutoční v sobotu (28. 1.) o 17.00 h v Slovenskom banskom múzeu – Galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Ako tvrdia organizátori, slávnostný krst knihy bude bohatý na jedinečné zážitky.

"Môžete sa tešiť na stretnutie s tvorivým aj hereckým tímom a s ďalšími vzácnymi hosťami. Podujatie bude sprevádzať živá hudba z predstavenia, výstava rekvizít z divadla Kosmopol, čítanie ukážok z knihy, autogramiáda a rozhovor s pamätníkmi, ktorých spomienky boli pri zrode inscenácie," informujú organizátori.

Kosmopol je imerzné divadlo odohrávajúce sa na 11 scénach v starom meštianskom dome v Banskej Štiavnici. Diváci sú súčasťou predstavenia, voľne sa pohybujú medzi jednotlivými miestnosťami domu a sami si vyberajú, ktorú scénu si pozrú. V bezprostrednej blízkosti hercov tak prežívajú osudy jednej štiavnickej rodiny vo víre udalostí 20. storočia. Kosmopol získal v roku 2020 Cenu Nadácie Tatra Banky v hlavnej kategórii divadlo.

Publikáciu Kosmopol napísala trojica autoriek inscenácie Klára Jakubová, Mila Dromovich a Veronika Hajdučíková. Do publikácie prispel historik SBM Daniel Harvan s kapitolami z histórie Banskej Štiavnice. Grafický dizajn knihy vytvoril Lukáš Rohárik.