Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Galéria Slovenského rozhlasu prezentuje ešte nevystavené umenie

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava potrvá do 25. augusta. S kurátorským sprievodom si ju môžu záujemcovia pozrieť najbližšie v piatok 26. mája o 15.00 h.

Bratislava 22. mája (TASR) – Galéria Slovenského rozhlasu predstavuje novú výstavu s názvom Nikdy nevystavené. Prezentuje na nej výnimočné diela starého a súčasného umenia, ktoré doteraz neboli vystavené ani publikované, nenachádzajú sa ani v zbierkach štátnych inštitúcií. "Súčasťou výstavy sú aj komentované prehliadky, workshopy a kurátorský sprievod," informovala TASR manažérka marketingovej komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.

Kustódom galérie sa podarilo zozbierať z množstva diel chránených v súkromí mimoriadne zaujímavú kolekciu starého umenia od neskororománskeho umenia až po 19. storočie. "Na výstave je taktiež výrazne zastúpené aj moderné a súčasné vizuálne umenie. Kurátormi výstavy sú Ivan Jančár a Martin Šugár," dodáva RTVS.

"Vždy ma lákalo prepájanie starého, moderného a súčasného umenia, objavovanie diel, ktoré nie sú známe laickej, ale ani odbornej verejnosti," vysvetľuje pôvodnú myšlienku zorganizovania takejto výstavy Jančár. Verí, že výstava bude inšpiráciou pre nachádzanie a prezentovanie mnohých ďalších nepublikovaných a nevystavených diel. "Tých kvalitných z tohto pohľadu nie je možno až tak veľa, ale stále je čo objavovať, nachádzať a obdivovať," dodal.

Medzi vystavujúcimi autormi sú Karol Baron, Peter Bartoš, Marián Čunderlík, Milan Dobeš, Rudolf Fila, Stano Filko, Július (Gyula) Flaché, Nataša Floreánová, František Hübel, Július Koller, Ladislav Majerský, Juraj Meliš, Roman Ondak, Zoltán Palugyay, Štefan (István) Tallós Prohászka, František Reichentál, Rudolf Sikora, Koloman Sokol, Imro Weiner – Kráľ a neznámi majstri od románskeho umenia po 19. storočie.

Výstava potrvá do 25. augusta. S kurátorským sprievodom si ju môžu záujemcovia pozrieť najbližšie v piatok 26. mája o 15.00 h.