Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Galéria umelcov Spiša pripravila niekoľko podujatí pre verejnosť

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Jednou z aktuálnych výstav je interpretácia témy o hrdinoch v širšom historicko-kultúrnom kontexte pod názvom Superhrdinovia.

Spišská Nová Ves 1. februára (TASR) - Galéria umelcov Spiša (GUS) v Spišskej Novej Vsi ponúka návštevníkom počas februára výstavy i doplnkový tvorivý program pre verejnosť. Z galérie TASR informovali, že aktuálne prezentujú umenie v rámci troch výstav a počas mesiaca chystajú aj štyri podujatia.

Jednou z aktuálnych výstav je interpretácia témy o hrdinoch v širšom historicko-kultúrnom kontexte pod názvom Superhrdinovia. Ďalšou je edukačný interaktívny projekt pod názvom Od mimézis k hyperrealite, ktorý uvádza tvorbu 21 autorov a symbolických 35 diel zo zbierky galérie. "Treťou je výstava Storočnice/Ján Šimo-Svrček, Emil Paulovič, Michal Petrek, ktorá prehodnocuje diela 'storočných' autorov. Je súčasťou cyklu Jubilanti," dodáva galéria.

V rámci programovej ponuky pripravili v GUS 5. februára Nedeľný kreatívny ateliér s témou papierová maska. Je určený pre rodiny s deťmi, budú mať možnosť vytvoriť si karnevalovú masku. V piatok 10. februára chystajú dielne pre každého pod názvom Lapač sŕdc, ktoré sú súčasťou programu Ženy online. "Tvoriť budeme závesnú ozdobu s valentínskou tematikou technikou makramé," uvádza galéria.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa turistických sprievodcov pripravili v GUS 21. februára ďalšie tvorivé dielne pre školy, ale aj rodiny s deťmi, či komentovanú exkurziu za urbánnym umením. Témami budú reflexia kresieb zaniknutých lokalít mesta, linoryty o hradoch inšpirované dielami Jána Šima-Svrčeka a pracovníci galérie návštevníkov zavedú aj k "nevideným" sochám mesta.

Poslednou z aktivít bude 22. februára v rámci cyklu Rozhovory o umení beseda o rôznych prístupoch k otázke hrdinstva v otvorenom interpretačnom rámci. Odprezentujú na nej profil výtvarníka Richarda Roháča s jeho "drsnými" maľbami a doplní ju komentovaná prehliadka výstavy.