Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Galéria umelcov Spiša pripravila v závere roka tri výstavy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Všetky tri výstavy môžu návštevníci GUS vidieť až do konca marca budúceho roka.

Spišská Nová Ves 14. novembra (TASR) - Galéria umelcov Spiša (GUS) v Spišskej Novej Vsi pripravila pre svojich návštevníkov v závere roka tri výstavy. Kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja si v tomto roku pripomína 35 rokov existencie a pri tejto príležitosti predstaví tematické výstavné projekty, ktoré zhodnocujú galerijnú zbierku. TASR o tom informovala GUS s tým, že vernisáž trojice výstav sa uskutoční v stredu 16. novembra o 17. hodine.

Prvá z výstav nesie názov Superhrdinovia a ide o interpretáciu témy o hrdinoch v širšom historicko-kultúrnom kontexte v dielach 24 autorov zo zbierky galérie. Doplnená je o práce troch zahraničných umelcov v troch nosných cykloch - Hrdinovia na výslní, Hrdinovia na rozhraní a Osobní superhrdinovia. Ďalší výstavný projekt Storočnice od Emila Pauloviča, Michala Petreka a Jána Šima-Svrčeka prehodnocuje diela "storočných" autorov zo zbierky galérie, hľadajúc žánrové či tematické súvislosti, ako i paralely z dokumentačného archívu. Okrem toho GUS prichádza s edukačným interaktívnym projektom Od mimézis k hyperrealite/Akvizície v interakcii II., 2017 - 2021. Ten uvádza tvorbu 21 autorov v troch tematických okruhoch - Tvárou v tvár, Biomorfné tvary a Fotografické experimenty - Industria, pričom 35 vybraných diel symbolizuje 35 rokov galérie.

Všetky tri výstavy môžu návštevníci GUS vidieť až do konca marca budúceho roka. V galérii v Spišskej Novej Vsi spravujú 2446 diel od 248 autorov zo 14 krajín. Najmladšia pamäťová inštitúcia na Slovensku si tohtoročné jubileum pripomína viacerými výstavnými projektmi. GUS od roku 1987 zorganizovala takmer 500 výstav a 4448 rôznych programov, ktoré spoločne navštívilo viac ako 650.000 návštevníkov.