Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Galéria umenia Ernesta Zmetáka predstaví tvorbu Rity Koszorús

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Výstava Túžba včerajška predstavuje voľné pokračovanie jej aktuálneho umeleckého programu.

Nové Zámky 20. mája (TASR) – V Galérii umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch otvoria vo štvrtok výstavu s názvom Túžba včerajška. Koná sa v rámci pilotného ročníka Projekt-1 a svoje diela na nej predstaví výtvarníčka Rita Koszorús.

Projekt-1 je novou platformou na prezentáciu umenia v pivničných priestoroch galérie. „Prinesie výstavy z rôznych oblastí, ktoré predstavia site-specific inštalácie nielen malieb, kresieb, sôch, ale napríklad aj typografie alebo rôznych intermediálnych projektov,“ informovala galéria.

Umelkyňa Rita Koszorús študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Neskôr absolvovala tvorivé rezidenčné pobyty v Budapešti, Paríži i Berlíne. Vystavovala individuálne, no zúčastnila sa aj na mnohých kolektívnych výstavách doma i v zahraničí. Zaoberá sa maľbou, kresbou, kolážou, tvorbou objektov a konceptuálnou tvorbou.

Výstava Túžba včerajška predstavuje voľné pokračovanie jej aktuálneho umeleckého programu. „Spracúva pojem nostalgie, skúma existenciu kolektívneho pocitu a univerzálneho zážitku. Súčasťou výstavy bude priestorová koláž s využitím nového materiálového prvku, ktorým je koberec ako symbol mäkkého bezpečia domova, miesta, kde sa dá uniknúť pred svetom a len tak sa hrať,“ uviedla kurátorka výstavy Kati M. Decsi.