Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Galéria v Bielefelde kúpila nacistami skonfiškovaný obraz Noldeho

Na archívnej snímke výstava venovaná nemeckému expresionistovi Emilovi Noldemu. Foto: TASR/AP

Kunsthalle Bielefeld uviedla, že obraz namaľovaný v roku 1920 sa perfektne hodí do jej zbierky klasických modernistických diel s osobitným zameraním na expresionizmus.

Dortmund 12. februára (TASR) - Galéria v nemeckom meste Bielefeld kúpila v stredu obraz expresionistického maliara Emila Noldeho, ktorý svojho času zhabali nacisti a až donedávna sa nevedelo, kde sa nachádza. Informovala o tom agentúra DPA.

Kunsthalle Bielefeld kúpila obraz s názvom Dôchodca (Rentner) za 680.000 eur. Podarilo sa jej vďaka finančným príspevkom - od mesta, od jednej kultúrnej nadácie a od súkromného darcu.

Obraz, zachytávajúci tvár staršieho bradatého muža, sa na trhu s umením objavil v roku 2018. Dovtedy ho vlastnil súkromný zberateľ.

Kunsthalle Bielefeld uviedla, že obraz namaľovaný v roku 1920 sa perfektne hodí do jej zbierky klasických modernistických diel s osobitným zameraním na expresionizmus. Galéria pôvodne obraz vlastnila už v roku 1929, spoločne s ďalšími 135 dielami, jej ho však svojho času skonfiškovali nacisti.

Nacisti označovali Noldeho za "degenerovaného umelca", a to aj napriek tomu, že Nolde s ich režimom sympatizoval a dokonca bol členom nacistickej strany a zastával antisemitské a rasistické názory, píše DPA.