Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Gelnica bude hostiť festival Hnilecké ľudové remeslá

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Návštevníci si budú môcť pozrieť ukážky rôznych remesiel, ako výroba vlny, drevorezbárstvo a kováčstvo.

Gelnica 9. júna (TASR) - Centrum dolného Spiša bude v sobotu (10. 6.) hostiť festival Hnilecké ľudové remeslá. Okrem ukážok remesiel a tvorivých dielní bude jeho súčasťou aj ľudová hudba či ochutnávka jedál. TASR o tom informoval vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času mestského úradu v Gelnici Milo Janáč.

Návštevníci si budú môcť pozrieť ukážky rôznych remesiel, ako výroba vlny, drevorezbárstvo, kováčstvo, šindliarstvo, razenie mincí, tepanie, výroba zbroje, ale aj lukostreľba, zdobenie medovníkov, výroba sviečok z včelieho vosku, výroba cínovej bižutérie, plstenie, výroba mydiel či drevených dekorácií.

"Viaceré ukážky budú spojené s tvorivými dielňami, ľudia si ich budú môcť vyskúšať, prípadne si aj odniesť zhotovený výrobok," uviedol primátor mesta Dušan Tomaško. "Pripravená je aj ochutnávka ľudovej kuchyne, návštevníci sa môžu tešiť napríklad na bryndzové pirohy, držkový guláš, kysnuté sladké záviny, ale aj dobové jedlá podľa originálnych starých receptúr," doplnil.

V programe sa predstavia aj detské folklórne súbory. Milovníci ľudového tanca si ho budú môcť vyskúšať pod vedením lektorov. Chýbať nebude ani vystúpenie sokoliarskej skupiny či divadlo pre deti.

Podujatie sa malo pôvodne uskutočniť na hradnom vrchu Zámčisko. Pre očakávanú nepriazeň počasia ho však presunuli na gelnický zimný štadión, kde verejnosť privítajú od 14.00 h.

"V sobotu si návštevníci Gelnice môžu v rámci sprievodného programu pozrieť aj tunajšie podzemie. Štôlňa Jozef na Turzove bude otvorená od 13.00 do 17.00 h," dodal Janáč.