Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Gemerské impresie v Rožňave predstavia akrylové obrazy M. Laciaka

Na snímke Banícke múzeum v Rožňave. Foto: TASR František Iván

Výstava Gemerské impresie pozostáva z akrylových obrazov autora, ktorý je rodákom z Gemera.

Rožňava 23. marca (TASR) – Banícke múzeum v Rožňave prostredníctvom výstavy s názvom Gemerské impresie predstaví tvorbu maliara Milana Laciaka. Výstava bude pre širokú verejnosť prístupná v galérii múzea od piatka (24. 3.) a potrvá do konca júna. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Mária Venenyová.

Výstava Gemerské impresie pozostáva z akrylových obrazov autora, ktorý je rodákom z Gemera. Jeho hlavným zámerom je zachytenie pocitu nostalgie času, ktorý plynie v dedinskom živote bežných ľudí.

"Opustené dedinské domy, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou horného Gemera, sú mojou inšpiráciou rovnako, ako aj oslava gemerských koreňov, prirodzený obdiv a úcta k prírode. Predstava rôznorodých scenérií, narastajúca pokora k prírode boli hlavným námetom mojej obrazovej tvorby," priblížil Laciak.

Podľa Baníckeho múzea v Rožňave je posolstvom výstavy zanechať v ľuďoch úctu a rešpekt k predchádzajúcim generáciám, ktoré sa naplno odovzdali prírode a životnému osudu v prostých podmienkach. "Ich životy naďalej ostávajú a bdejú v nás i skrze dedinskú nostalgiu, ktorú nám autor predstavil," poznamenala kurátorka výtvarného umenia múzea Kristína Pakesová.