Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Gemersko-malohontské folklórne slávnosti vstupujú do 42. ročníka

Na archívnej snímke Martin Pliešovský počas 40. ročníka Klenoskej Rontouky. Foto: TASR - Michal Svítok

Slávnosti prinesú do Klenovca bohatý folklórny program i jarmok tradičných remesiel.

Klenovec 11. augusta (TASR) – Už tento víkend sa v obci Klenovec v okrese Rimavská Sobota uskutoční 42. ročník podujatia Gemersko-malohontské folklórne slávnosti – Klenovská Rontouka. Ako TASR informovala koordinátorka a dramaturgička podujatia Stanislava Zvarová, slávnosti prinesú do Klenovca bohatý folklórny program i jarmok tradičných remesiel.

„Prvý deň bude patriť prezentácii remeselných majstrov na Jarmoku remesiel, výstavách tvorby zručných remeselných majstrov, na tvorivých dielňach či na voľnej scéne hudby, spevu a tanca,“ priblížila Zvarová. Piatkový (13. 8.) večerný program obohatia domáce folklórne kolektívy, predstavia sa i hostia z folklórneho súboru (FS) Partizán z Banskej Bystrice, Skorušina z Lieseku a FS Podpoľanec z Detvy.

V sobotu (14. 8.) dopoludnia bude program patriť najmä heligonkárom a tvorivým dielňam, viacerým detským folklórnym súborom a vystúpeniam regionálnych tanečníkov, spevákov a hudobníkov. Popoludní a večer sa predstavia folklórne zoskupenia z rôznych častí Slovenska, program vyvrcholí dielom Amerikáni v podaní FS Považan z Považskej Bystrice. Slávnosti v Klenovci ukončia v nedeľu (15. 8.) v miestnom kostole piesne z kancionálu Juraja Tranovského.

Klenovská Rontouka je najväčším folklórnym festivalom v regióne Gemer-Malohont, z verejných zdrojov ho podporili Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.