Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Gemersko-malohontské múzeum láka návštevníkov na tri výstavy

Na archívnej snímke vstupná brána do Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Foto: TASR - Branislav Caban

Verejnosti je počas leta v GMM naďalej prístupná i výstava Svetové dedičstvo v hĺbkach Zeme, venovaná jaskyniam Slovenského krasu a Aggteleckého krasu, ktorý naň nadväzuje na území Maďarska.

Rimavská Sobota 7. júna (TASR) – Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote ponúkne návštevníkom počas leta tri výstavy i detskú aktivitu s názvom Múzeum ako ho (ne)poznáš. So začiatkom letnej sezóny múzeum predĺžilo aj otváracie hodiny. TASR o tom za GMM informovala Martina Oštrom Mareková.

Múzeum si počas letnej sezóny pripomenie osobnosť Jánosa Fábryho, ktorý stál na čele Gemerského župného múzea počas 25 rokov. „Výstava prezentuje Fábryho nielen ako zakladateľa a riaditeľa múzea, ale aj ako uznávaného botanika a pedagóga,“ priblížila Mareková. Ako dodala, Fábrymu možno vďačiť za záchranu mnohých zbierok reprezentujúcich kultúrne dedičstvo Gemera-Malohontu.

Od 24. júna múzeum sprístupní novú výstavu Biológia vzrušenia, ktorá podáva obraz o životnej dráhe tvorcu teórie stresu Hansa Selyeho od študentských rokov v Komárne po vedecké výskumy v Montreali. Selye sa počas posledných 40 rokov života venoval skúmaniu nešpecifických chorôb a téme starnutia a patrí medzi velikánov modernej biológie.

Prácu a aktivity v oblasti múzejníctva predstaví GMM prostredníctvom detskej aktivity Múzeum ako ho (ne)poznáš od 12. do 16. júla. „Pripravený je pestrý program, ktorý bude každý deň zameraný na inú tému. Doplnia ho rôznorodé aktivity, ktoré sú pripravované s cieľom nielen deti zabaviť, ale aj ich naučiť, ako v múzeu pracuje biológ, archeológ, historik, etnológ a historik umenia,“ uviedla Mareková.

Verejnosti je počas leta v GMM naďalej prístupná i výstava Svetové dedičstvo v hĺbkach Zeme, venovaná jaskyniam Slovenského krasu a Aggteleckého krasu, ktorý naň nadväzuje na území Maďarska. Letnú sezónu zavŕši GMM podujatím Svetový deň cestovného ruchu, v prvej polovici septembra sprístupní i novú výstavu zameranú na sysľa pasienkového. Počas letných mesiacov je múzeum počas pracovných dní otvorené do 18.00 h, počas víkendov od 13.00 do 18.00 h.