Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Gérard Philipe, známy Fanfán Tulipán by dnes oslávil 90 rokov

Gérard Philipe Foto: TASR/Wikipédia

Prekvapil hneď svojou prvou veľkou filmovou úlohou v Lampinovej realizácii Idiota v roku 1946 podľa Dostojevského románu.

Cannes/Bratislava 3. decembra (TASR) - Francúzsky divadelný a filmový herec Gérard Philipe, ktorého preslávil najmä film Fanfán Tulipán, sa narodil pred 90 rokmi.

Gérard Philipe sa narodil 4. decembra 1922 vo francúzskom Cannes. Prekvapil hneď svojou prvou veľkou filmovou úlohou v Lampinovej realizácii Idiota v roku 1946 podľa Dostojevského románu. Stvárnil knieža Myškina posadnutého túžbou konať dobro tak presvedčivo, že kritika i obecenstvo prijali film s nadšením.




Herecká kariéra


Jeho herecká dráha sa rozvíjala rovnako úspešne na divadelných doskách ako aj na filmovom plátne a jej výsledkom bolo množstvo úžasne stvárnených inscenácií a filmových postáv. Do jeho klasického divadelného repertoáru patrila najmä nezabudnuteľná postava Rodriga v Cidovi z rovnomenného románu, ktorý napísal Pierre Corneille. Hral aj Caligulu v rovnomennej hre Alberta Camusa , Princa z Homburgu v rovnomennej dráme nemeckého autora Heinricha von Kleista.

Divadlo urobilo z tohto umelca veľkého herca, ale až vďaka filmu sa stal legendou. Diváci ho videli napríklad vo filmoch z prepisov Stendhalových románov - La Chartreuse de Parme (Väznica parmská, 1948) či Červený a čierny (Le Rouge et le noir, 1954).

Keď sa povie Fanfán Tulipán, vybaví sa okamžite i meno Gérard Philipe a naopak. Aj napriek mimoriadnym úspechom v iných filmoch stal sa Fanfan la Tulipe (Fanfán Tulipán, 1952) pre tohto herca tým najslávnejším. Stal sa triumfom romantického hrdinu, aký nebol prekonaný, Philipe ho stelesnil s typicky francúzskou duchaplnosťou a šarmom. Po tomto filme sa Gérard Philipe stal hviezdou, po ktorej až do jeho predčasnej smrti šaleli davy.

Na archívnej snímke francúzsky hosť Gérard Philipe medzi príslušníkmi SĽUKu. Vo štvrtok dňa 31. marca 1955 navštívili francúzski umelci SĽUK v jeho sídle v Rusovciach.
Foto: TASR/Viliam Přibyl


Gérard Philipe väčšinou hrával postavy romantických hrdinov. Na tieto úlohy ho predurčoval jemný a nežný výraz, decentný herecký prejav, ale i schopnosť zahrať silné citové vzplanutie. Úlohy takéhoto typu stvárnil aj vo filme Le Diable au corps (Diabol v tele, 1947) a vo filmoch La Beauté du diable (Diablova krása, 1950) alebo Les Grandes manoeuvres (Veľké manévre, 1955). V poslednom ako dragún dobýja ženské srdcia.

Vo filme režiséra Jacqua Beckera Les Amants de Montparnasse (Milenci z Montparnassu, 1958) bol Gérard Philipe zase tragickou osobnosťou maliara Modiglianiho. Majstrovsky vystihol maliarovu umeleckú genialitu i osud ľudskej trosky. A potom sa Philipe opäť vrátil k Dostojevskému vo filme Hráč (Le Joueur, 1958) v réžii Clauda Autanta-Laru. Medzi jeho posledné filmy patrili Les Liaisons dangereuses (Nebezpečné známosti, 1959) a La Fievre monte a El Pao (Horúčka stúpa v El Pao, 1959). Ich premiér sa už nedožil.

Zomrel mladý


Neuveriteľná správa o smrti tohto najpopulárnejšieho francúzskeho herca prišla v roku 1959. Philipe mal vtedy len 36 rokov a bol na vrchole svojej hereckej kariéry.

Gérard Philipe zomrel 25. novembra 1959 doma v Paríži, krátko potom, ako mu pri operácii objavili rakovinu v pokročilom štádiu. Našla ho manželka, ktorá prišla domov, keď odprevadila deti do školy.