Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Gondžúrová: Konanie Šebestovej som nepovažovala za nerovné ani zaujaté

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Je zvláštne, že k záveru, že pani Šebestová konala neférovo, prišlo ministerstvo až na konci celého výberového konania, zdôraznila Gondžúrová.

Bratislava 9. mája (TASR) – Členka výberovej komisie na šéfa Divadla Nová scéna (DNS) Petra Gondžúrová nevnímala konanie a vstupy ďalšej členky komisie Zuzany Šebestovej ako nerovné a ani zaujaté. „Ak ministerstvo považovalo výberový proces za neférový, mohlo to riešiť už v priebehu,“ vyhlásila Gondžúrová.

Tvrdí, že vylúčením Šebestovej ministerkou kultúry Natáliou Milanovou (OĽANO) z akéhokoľvek hodnotenia až po odhlasovaní poradia kandidátov komisiou boli zmenené výsledky výberového konania. „Ak ministerstvo považovalo výberový proces za neférový, mohlo to riešiť už v priebehu. Je zvláštne, že k záveru, že pani Šebestová konala neférovo, prišlo ministerstvo až na konci celého výberového konania,“ zdôraznila Gondžúrová.

Priznala, že etickými poradcami bola Šebestová vyhodnotená ako stredné riziko konfliktu záujmov s odporúčaním, aby z hodnotenia kandidátky Ingrid Fašiangovej bola vylúčená. „My, ako komisia, sme využili právo toto odporúčanie neakceptovať, čím pani Šebestová zostala právoplatným členom komisie,“ dodala.

Ministerstvo kultúry (MK) SR zverejnilo na začiatku apríla zápisnicu z výberového konania, ktoré hodnotiaca komisia uzavrela na konci marca. Sedemčlenná výberová komisia na základe bodového hodnotenia a individuálneho hodnotenia členov komisie v oboch prípadoch určila za najlepšiu kandidátku Ingrid Fašiangovú, Milanovej odporučila jej vymenovanie.

V piatok 9. apríla prišlo k dodatočnému doplneniu zápisnice. Spomína sa v ňom možný konflikt záujmov víťaznej kandidátky s členkou komisie, rovnako tak technická chyba pri určení aritmetického priemeru hodnotenia. Ministerstvo z tohto dôvodu oznámilo pokračovanie výberového konania.

V utorok (4. 5.) ministerka oznámila, že do funkcie vymenuje Petra Oravca, kandidáta na druhom mieste v hodnotení. V piatok (7. 5.) vyhlásila, že menovanie nového generálneho riaditeľa ešte nie je definitívne.