Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Grafik, maliar a ilustrátor Igor Piačka sa dožíva päťdesiatky

Igor Piačka Foto: TASR/Martin Baumann

Svoje životné jubileum oslávil maliar Igor Piačka v júni 2012 výstavou Štart 62 v bratislavskej Galérii SPP.

Třebíč/Bratislava 8. októbra (TASR) - Grafik, maliar a ilustrátor Igor Piačka sa v pondelok 8. októbra dožíva päťdesiatky.

Svoje životné jubileum oslávil maliar Igor Piačka v júni 2012 výstavou Štart 62 v bratislavskej Galérii SPP. Piačka nazval vystavené veľkoplošné figuratívne obrazy Otec, Rodina, Veľká hra o jablko, Dievča a smrť, Beštie, Zápas, Pet shop, Sen, Politika, Rukojemníci, Časopruhy či Srdce. Ponúkol v nich silné emócie, krásu a škaredosť, dobro a zlo, svetlo a tieň.

Igor Piačka sa narodil 8. októbra 1962 v českom Třebíči. V súčasnosti žije a tvorí v Pezinku. V rokoch 1983 až 1989 študoval na Vysokej škole výtvarných umení (VŠMU) v Bratislave na oddelení voľnej grafiky a knižnej tvorby u profesora Albína Brunovského a na Academia Royale des Beaux Arts v belgickom Bruseli. Od roku 1990 do roku 2003 pedagogicky pôsobil na VŠVU, kde viedol kurz figurálnej kresby na katedre grafiky.

Vystavoval v mnohých krajinách

Umelcom na voľnej nohe je od roku 2003, venuje sa maľbe, grafike, kresbe, ilustrácii a známkovej tvorbe. Je členom grafickej skupiny G-Bod, Spolku grafikov a spolku Hollar. Okrem slovenských a českých miest vystavoval v krajinách takmer celej Európy i vo viacerých štátoch Ázie, Afriky, Severnej a Južnej Ameriky. Je držiteľom mnohých ocenení, ktoré získal doma i v Čechách, Číne, Japonsku, Rumunsku, Poľsku, Francúzsku, Kanade.

Prvýkrát predstavil na verejnosti svoju maliarsku tvorbu v roku 2004, dovtedy sa venoval grafike.

Získal viacero ocenení

Cenu Ľudovíta Fullu 2007 si Igor Piačka prevzal v Bratislave v roku 2007. Cenu za Najkrajší výtvarný návrh za hárčekovú úpravu poštových známok Ochrana prírody: Muránska planina dostal v roku 2010. Cenu ministerstva kultúry za ilustrácie ôsmej časti príbehov Tisíc a jedna noc získal v máji 2012. V septembri 2012 odhalili vo Vrbovom pamätník Móricovi Beňovskému s názvom Beňovského svet, na ktorom sa autorsky podieľal Igor Piačka.