Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Grand Prix Svetozára Stračinu pozná víťazov, ocenenie získala aj RTVS

Na snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Bratislava, 16. júla 2020. Foto: TASR – Michal Svítok

Grand Prix Svetozára Stračinu sa koná každé dva roky.

Bratislava 13. mája (TASR) – Laureátom hlavnej ceny medzinárodnej súťaže folklórnej hudby Grand Prix Svetozára Stračinu sa stal Český rozhlas s nahrávkou Beskydský Chameleón. Desiaty ročník súťaže vyvrcholil v stredu (12. 5.) večer záverečným galakoncertom v priestoroch Slovenského rozhlasu. Víťaza vybrala spomedzi 40 nahrávok, ktoré do súťaže poslalo 13 vysielateľov z krajín združených v Európskej vysielacej únii (EBU), medzinárodná porota vedená Bernardom Garajom zo Slovenska. TASR o tom informoval PR manažér Stanislav Čačko.

Porota udelila aj päť vedľajších cien. Za najlepšiu nahrávku rešpektujúcu tradičnú formu prevedenia ju získalo Radio Russia za titul Bola skorá jar v podaní folklórneho súboru Meždurečie. Vedľajšiu cenu za interpretačný výkon získal Bulharský národný rozhlas za nahrávku Tráckych piesní v podaní hráča na gadulku Simeona Ilieva. Za najlepšiu kolekciu nahrávok ocenili Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). Slovenský rozhlas nominoval do súťaže štyri nahrávky. "Boli medzi nimi ukážky tradičného spevu zo severovýchodného Slovenska, uspávanky z Liptova, či Vianočné piesne z Kysúc a Horehronia, ako aj moderná jazzová úprava srbskej ľudovej piesne z dielne huslistky Barbory Botošovej Niška Banja," priblížil Čačko. Vedľajšiu cenu za najkreatívnejšiu fúziu starobylých a súčasných hudobných tradícií získalo Radio Canada za nahrávku Suita pre Chagalla. Cena za technickú úroveň nahrávky patrí rakúskej ORF za pieseň Tri kožené pančuchy, ktorá je súčasťou CD "Jucker, Springer, Rongger, Schlicher", prinášajúceho tance a piesne zo starých hudobných zbierok začiatku 19. storočia.

Grand Prix Svetozára Stračinu sa koná každé dva roky. Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník k súťaži nesúcej meno významného slovenského hudobného skladateľa uviedol, že za desať ročníkov odprezentovala množstvo nahrávok hudobného folklóru z rôznych kútov sveta: "Hudobné či piesňové tradície obohacujú náš každodenný život bez toho, aby sme si to zásadne uvedomovali. Aj preto verím, že toto podujatie bude mať naďalej čo ponúknuť a zároveň bude inšpiráciou tvorcov, spracúvajúcich bohatý folklórny fond jednotlivých krajín."

Záznam z galakoncertu Pocta Svetozárovi Stračinovi odvysiela Rádio Regina Západ 29. mája o 15.05 h a večer o 20.00 h poslucháčov zoznámi s víťaznými skladbami medzinárodnej súťažnej prehliadky rozhlasových nahrávok folklórnej hudby.