Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Grécko sprísňuje bezpečnosť múzeí v reakcii na lúpeže

Foto: TASR

Grécke ministerstvo kultúry sa rozhodlo prijať mimoriadne bezpečnostné opatrenia na ochranu múzeí. Stalo sa tak v reakcii na lúpeže v múzeách v Aténach a v Olympii.

Atény 24. februára (TASR) - Grécke ministerstvo kultúry sa rozhodlo prijať mimoriadne bezpečnostné opatrenia na ochranu múzeí. Stalo sa tak v reakcii na lúpeže v múzeách v Aténach a v Olympii.

Ministerstvo vo štvrtok oznámilo, že špeciálna pracovná skupina odporučila sprísnenie dohľadu v archeologických múzeách, zlepšenie výcviku strážcov, ako aj modernizáciu kamerových a protipožiarnych systémov.

Pri piatkovej ozbrojenej lúpeži v múzeu v gréckej Olympii, dejisku starovekých olympijských hier, si maskovaní páchatelia odniesli vyše 70 historických predmetov, väčšinou bronzových a keramických plastík. Najstarší bol zlatý prsteň starý 3200 rokov. Grécky minister kultúry Pavlos Gerulanos reagoval na škandalóznu lúpež podaním demisie.

Len niekoľko týždňov predtým zlodeji ukradli z Gréckej národnej galérie v Aténach obrazy Pabla Piccasa a Pieta Mondriana. Páchateľov sa ani v jednom z prípadov zatiaľ nepodarilo dolapiť.