Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

GUnaGU v hre ONLINE rieši závislosť od počítača a internetu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/ Jakub Kotian

GUnaGU pokračuje s témou počítačových hier po minuloročnom projekte pre deti a mládež Youtuberi.

Bratislava 25. februára (TASR) - Hru o závislých od počítača naštudovalo bratislavské divadlo GUnaGU. Nová inscenácia ONLINE (ako sa nezblázniť z vlastných detí, keď stále hrajú Fortnite) rieši aj kyberšikanu tínedžerov. TASR o tom informovala Linda Skrúcaná, produkčná manažérka divadla, ktoré má nový titul v repertoári od 23. januára.

GUnaGU pokračuje s témou počítačových hier po minuloročnom projekte pre deti a mládež Youtuberi, venovanom fenoménu online internetovej služby, vďaka ktorej môžu užívatelia sledovať a nahrávať na web video súbory. Novinka ONLINE (ako sa nezblázniť z vlastných detí, keď stále hrajú Fortnite) je akčnou divadelnou komédiou určenou pre všetky generácie detí a mládeže, ich rodičov, starých rodičov i používateľov sociálnych sietí.

Keďže internet a virtuálna realita čoraz agresívnejšie zasahujú do života dnešných detí a mládeže, dramatik Viliam Klimáček sa vo svojej novej hre zameral na online hry, pri ktorých cez internet komunikuje spolu veľké množstvo hráčov. Rieši sociálnu interakciu detí cez internet a jej možné nebezpečia, poruchy pozornosti a správania spôsobené dlhodobou expozíciou pred počítačom. "Venujeme sa aj syndrómu hikikomori, popísanom japonskými psychológmi - extrémnej izolácii a osamelosti, keď život jedinca suplujú komiksy a videohry," poznamenala Skrúcaná s tým, že uvedeným syndrómom trpí približne percento japonskej populácie. Celosvetovo najpopulárnejšou hrou je Fortnite, ktorú hrá štvrť miliardy ľudí. "Závislosť od nej psychológovia prirovnávajú ku kokaínu," dodala.

Autor a režisér Klimáček angažoval do hry mladých hercov, generačne spriaznených s témou: Petra Ondrejičku, Martina Meľa, Martu Maťovú a Moniku Horváthovú. Diváci ich uvidia v kostýmoch a ručne vyrobených rekvizitách z dielne Renáty Ormandíkovej.