Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

György Kristóf nakrúca dystopický tanečný triler Bunker

Na archívnej snímke zo 6 septembra 2017 režisé György Kristóf. Foto: TASR - Jakub Kotian

Postavy vo filme stvárnia tanečníci zo Slovenska, Francúzska, Maďarska, Nemecka, Rumunska, Ruska a Veľkej Británie.

Bratislava 5. októbra (TASR) - V histórii slovenskej kinematografie je György Kristóf zatiaľ jediným domácim režisérom, ktorého film oficiálne vybrali do súťažnej sekcie festivalu Cannes. Svoj filmový debut Out predstavil v svetovej premiére v roku 2017. V pondelok (4. 10.) začal nakrúcať druhý celovečerný film s názvom Bunker. Prvá klapka padla v Budapešti. TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Kizáková.

Tento projekt má podľa tvorcov potenciál ukázať slovenské filmové umenie v úplne novom štýle. "Dystopický tanečný triler Bunker totiž nebude vyrozprávaný klasickými filmovými prostriedkami, ale využije výhradne jazyk tanca, aby hovoril o dynamike moci, ktorá formovala politickú scénu v posledných dekádach," vysvetlila Kizáková.

"Toto dystopické sci-fi vychádza z našej traumy z politických zmien, ktoré nastali po páde komunizmu v roku 1989 v krajinách východnej Európy a, bohužiaľ, trvajú dodnes. Bude to reflexia zneužívania moci, korupcie aj sily zjednoteného hlasu ľudí. Má slúžiť ako zrkadlo pre lídrov a ich moc, ale aj nášho vzťahu k nim," hovorí Kristóf.

Príbeh sa odohráva hlboko pod povrchom, v podzemnom bunkri, kde žije veľká skupina ľudí. Mladí a starí, ženy a muži zdieľajú spoločný osud väznenia. Je to jediný spôsob života, aký kedy poznali. Skupinu majú pod dohľadom dozorcovia, ktorí sa až strašidelne podobajú jeden na druhého. Až do dňa, keď tento systém skolabuje. Raz v noci sa väzni odhodlajú utiecť do neznáma. S využitím sily mystického stvorenia sa Sedem stáva vodcom skupiny túžiacej po oslobodení. Ako však rastie jeho sila, narastá aj jeho ego, a zo strachu, že príde o svoju moc, sa z neho stáva krutý despota.

Filmový príbeh vyrozprávaný tancom a pohybom je kreatívnou spoluprácou Györgya Kristófa s oceňovaným choreografom, rodákom zo Slovenska, ktorý už dve dekády pôsobí v Belgicku, Antonom Lachkym. Postavy stvárnia tanečníci zo Slovenska, Francúzska, Maďarska, Nemecka, Rumunska, Ruska a Veľkej Británie.