Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Gypsy Jazz festival predstaví nové projekty aj nevšedné fúzie žánrov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Rómski a jazzoví hudobníci sa predstavia vo viacerých zaujímavých spoluprácach a nevšedných fúziách žánrov.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Kombináciu rómskej hudby a svetového jazzu prinesie v sobotu (3. 12.) do Slovenského rozhlasu 11. ročník Gypsy Jazz festivalu. "V budove obrátenej pyramídy zaznejú hudobné premiéry od etablovaných slovenských jazzových hudobníkov, ale aj nové, mladé talenty slovenskej hudobnej scény," avizujú organizátori podujatia

Rómski a jazzoví hudobníci sa predstavia vo viacerých zaujímavých spoluprácach a nevšedných fúziách žánrov. Zahraničnou hviezdou je izraelský saxofonista a skladateľ Shlomi Goldenberg, ktorý vystúpi so svojou partnerkou, speváčkou Rinat Mesika. "Izraelský hudobník z Tel Avivu príde zahrať piesne zo svojho nového albumu Spiritual Light, ktorý vznikal v apríli 2020 počas pandémie inšpirovaný tichom, ktoré zrazu v tomto období nastalo v Izraeli a na celom svete,“ dodávajú organizátori.

Koncerty sa budú striedať na troch stageoch. Vo Foyeri obrátenej pyramídy vystúpi 28-ročný gitarista zo Zvolena Peter Palaj, ktorý v roku 2015 získal cenu za sólový výkon a pôvodnú tvorbu v súťaži Nové Tváre slovenského Jazzu. So spolužiakom a gitaristom z Janáčkovej Akadémie Múzických Umení v Brne Erikom Kováčom zahrajú jazzový a gypsy-jazzový repertoár pre dve gitary.

Na festivale sa predstaví aj vokálna skupina Neha! s piesňami z rôznych kútov sveta, melódiami a harmóniami pozbieranými v rôznych krajinách od Balkánu až po Španielsko. V štúdiu 2 vystúpi autorský projekt hlavného organizátora Mila Suchomela - Šalefuky, ktorý prepája rómsku hudbu so slovenským folklórom a balkánskymi farbami dychových nástrojov. Kapele Šalefuky bude posilou aj ukrajinská speváčka Viktoria Shostak z Odesy.

V programe figuruje i projekt Tariška & Hodek Modal Trap. Po prvý raz naživo zaznie na Gypsy Jazz feste projekt klaviristu a skladateľa Ľuboša Šrámka - Beauties Lavutari, v ktorom spája výnimočné talenty slovenskej hudobnej scény. "Nadväzuje na svoju doterajšiu tvorbu so zoskupením Nanosymphony, v ktorej spája jazz, R&B, a súdobú vážnu hudbu. Samotný názov Nanosymphony prezrádza, že ide o netradičné hudobné teleso, ´zmenšeninu´ symfonického orchestra za účasti R&B a soulovo-jazzovej rytmickej zložky,“ približujú organizátori. Na festivale sa v piatich skladbách postupne predstavia známe speváčky s rómskym pôvodom Anita Soul, Teri Čikoš, Erika Rein, Elia Kači, Anabela Mollová a Júlia Kozáková. "Každej zo speváčok Ľuboš Šrámek ´na mieru´ napísal pieseň, ktorú odspievajú v sprievode Nanosymphony a Mucha quartet," uzatvárajú organizátori festivalu.