Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Hanák si na jihlavskom festivale prevezme cenu za celoživotný prínos

Dušan Hanák, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Podstatným spôsobom ovplyvnil nastupujúcu generáciu režisérov a režisérok, uviedol k Dušanovi Hanákovi riaditeľ jihlavského festivalu Marek Hovorka.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Slovenský režisér Dušan Hanák si na 26. medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov (MFDF) Ji.hlava, ktorý sa v utorok začína u našich českých susedov, prevezme ocenenie za celoživotný prínos kinematografii. "Organizátori ocenia jeho odvahu a schopnosť zachytiť podstatné témy svojej doby aj za cenu dobových zákazov a obmedzovania zo strany totalitného režimu," uviedla pre TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Dodáva, že cenu udelia Hanákovi na záverečnom ceremoniáli jihlavského festivalu v sobotu 29. októbra. Festival tiež v tento deň uvedie Hanákove filmy Obrazy starého sveta (1972) a Prišiel k nám Old Shatterhand (1966).

"Je inšpiratívny svojím rukopisom, odvahou a schopnosťou zachytiť podstatné témy svojej doby, a to aj za cenu dobových zákazov a obmedzovania zo strany totalitného režimu," uviedol k Dušanovi Hanákovi riaditeľ jihlavského festivalu Marek Hovorka. "Kritickosť Hanákových filmov vyplývala predovšetkým z dôslednej autentickosti, vo filmoch prepájal experimentovanie s civilnosťou," dodal k výraznému slovenskému filmárovi, ktorý od roku 1992 pôsobil ako pedagóg Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. "Podstatným spôsobom ovplyvnil nastupujúcu generáciu režisérov a režisérok," podčiarkol Hovorka.

Dlhometrážne filmy začal Hanák nakrúcať až po okupácii Československa v roku 1968, pričom viaceré z nich boli po svojom vzniku zakázané. Jeho celovečerný hraný debut 322 (1969) získal Veľkú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Mannheime. Dlhometrážny dokument Obrazy starého sveta (1972) o ľuďoch žijúcich na okraji civilizácie bol s veľkým úspechom premietaný v mnohých krajinách sveta až po 17 rokoch v trezore. Získal festivalové ocenenia Zlatý sestercius v Nyone, Grand Prix v Mníchove, Alcan Prize v Montreale, Cenu Don Quijote, Cenu Asociácie losangeleských filmových kritikov za najlepší dokumentárny film či Zvláštne uznanie na udeľovaní Európskych filmových cien. Medzinárodný úspech získal aj Hanákov hraný film Ružové sny (1976) a nasledujúci zakázaný film Ja milujem, ty miluješ (1980), ktorý bol uvedený až po ôsmich rokoch od svojho vzniku na MFF v Berlíne, kde získal Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu. V roku 1995 Hanák nakrútil druhý dlhometrážny dokument Papierové hlavy o vzťahu občana a moci a získal zaň hlavnú cenu Golden Spire na MFF v San Franciscu.

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava je jedným z popredných európskych dokumentárnych festivalov a najväčšou udalosťou svojho druhu v strednej a východnej Európe. Jeho 26. ročník uvedie celkovo 19 slovenských filmov v siedmich sekciách. Festival potrvá do 30. októbra.