Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Harmoniková akadémia vychovala za deväť rokov desiatky heligónkarov

Na snímke vľavo Jozef Opatovský a členovia jeho Súkromnej harmonikovej akadémie pózujú počas spoločného fotografovania, 16. mája 2022 v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Niektorí študenti či absolventi Harmonikovej akadémie zbierajú ocenenia aj na medzinárodnej úrovni

Soblahov 16. mája (TASR) – Harmoniková akadémia v Soblahove funguje deviaty rok. Je jedinou svojho druhu v Trenčianskom samosprávnom kraji a za necelé desaťročie vychovala takmer stovku mladých heligónkarov. Pre TASR to povedal majiteľ akadémie Jozef Opatovský.

"Naša akadémia funguje v obci Soblahov neďaleko Trenčína. Venujeme sa výučbe hry na heligónku už deviaty rok. Moji žiaci sú malí umelci, ktorí sa s heligónkou zoznámili, a radi prezentujú folklór nielen z okolia Trenčína, ale aj z rôznych regiónov Slovenska. Výučbu hry na harmonike navštevujú deti od druhého ročníka základnej školy až po študentov, ktorí majú 18 rokov," priblížil Opatovský.



V aktuálnom roku navštevuje akadémiu 38 heligónkarov, záujem je však omnoho väčší. Podľa Opatovského je zvládnutie výučby takého veľkého počtu žiakov zložité, vďaka vlastnému modelu to však zvláda. "Niektoré hodiny sú individuálne, niektoré spoločné. Len takýmto spôsobom sa to dá zvládnuť," doplnil.

Opatovský sa folklóru a hre na heligónku venuje odmalička. S myšlienkou založiť si akadémiu prišiel po tom, ako pred desaťročím pripravoval deti zo základnej školy na súťaž. Vtedy mu napadlo združiť okolo seba deti, ktoré by sa venovali heligónke.
Na snímke člen Súkromnej harmonikovej akadémie pózujú s ocenením z festivalu počas sopločného fotografovania, 16. mája 2022 v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

"Každé z tých detí je svojské. Niektorým stačí, že svoju muziku prezentujú len doma, ďalší pôsobia vo folklórnych súboroch a tí starší si už hrou na heligónku privyrábajú na rôznych spoločenských a kultúrnych podujatiach. Mám z toho vždy radosť, že harmonika nezostane len doma a robí radosť verejnosti," uzavrel Opatovský.
Na snímke členovia Súkromnej harmonikovej akadémie hrajú na heligónky, 16. mája 2022 v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Niektorí študenti či absolventi Harmonikovej akadémie zbierajú ocenenia aj na medzinárodnej úrovni. Na aprílovom svetovom festivale vo Francúzsku a Taliansku boli mladí heligónkari súčasťou trenčianskeho folklórneho súboru Úsmev. Na jednom z najväčších folklórnych festivalov očarili porotu a v konkurencii 40 súborov z celého sveta obsadili druhé miesto.