Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Heger: Pri opatreniach proti zdražovaniu energií pamätáme i na kultúru

Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) gestikuluje počas tlačovej konferencie k plánu obnovy po 108. rokovaní vlády SR v Bratislave v stredu 5. októbra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Je potrebné, aby si kultúrne organizácie sadli s pani ministerkou a diskutovali, či tie riešenia, ktoré pripravíme a predložíme, sú optimálne alebo sa majú hľadať aj iné, uviedol Heger.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Kultúrne združenia a organizácie budú takisto adresátom súboru opatrení štátu na pomoc verejnému sektoru v boji so zdražovaním energií, kľúčovým nástrojom by mali byť pritom "únosné" ceny energií. Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v reakcii na otvorený list, ktorý jemu i ministerke kultúry SR Natálii Milanovej (OĽANO) poslalo 13 kultúrnych organizácii a združení.

V liste poukazujú na neúnosnosť súčasnej situácie a žiadajú konkrétne opatrenia - stabilizovanie cien energií, zvýšenie rozpočtu Fondu na podporu umenia o desať a Audiovizuálneho fondu o tri milióny eur, rovnako každoročnú valorizáciu príspevku týmto verejnoprávnym umeleckým fondom. Kultúrni činovníci tiež požadujú urýchlené prijatie zákona o sponzoringu.

"Je výborné, že navrhujú konkrétne riešenia. Potrebujem však nájsť tie najlepšie, v tejto chvíli je tak predčasné hovoriť o tom, že to by mali byť práve tieto. Je potrebné, aby si kultúrne organizácie sadli s pani ministerkou a diskutovali, či tie riešenia, ktoré pripravíme a predložíme, sú optimálne alebo sa majú hľadať aj iné," dodal Heger.

Ministerka kultúry uisťuje, že otázku rieši aj s ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom. Zdôraznila, že kultúrno-kreatívny priemysel nesmie ostať bokom v prípade riešenia pre verejný a podnikateľský sektor. Pripomenula zároveň, že v rámci schémy sa čaká aj na európsky rámec pomoci. "Priznám sa, že sa zaoberám aj otázkou, či by sme v možnostiach ministerstva predsa len nemali pripraviť aj dotačnú schému zameranú na pomoc so zdražovaním energií. Myslím si však, že najlepšie by bolo koordinovať pomoc z jedného miesta a gestorom pre riešenie energetickej krízy je ministerstvo hospodárstva," povedala.

Kultúrne organizácie v adresovanom otvorenom liste upozorňujú na existenčné ohrozenie kultúry. "Na základe zberu dát medzi kultúrnymi operátormi už dnes vieme kvalifikovane odhadnúť, že ak nepríde pomoc od vlády v oblasti cien energií, tak svoju činnosť ukončí minimálne 30 percent hudobných klubov, nezávislých kultúrnych centier, nezriaďovaných divadiel, kín či iných kultúrnych inštitúcií," uvádza sa v liste, zverejnenom napríklad na sociálnej sieti na profile Hudobnej únie Slovenska, jedného zo signatárov listu.