Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Henry Fonda patril k najväčším hviezdam amerického filmu 20. storočia

Henry Fonda Foto: TASR/AP Photo

Vysoký, štíhly muž s prenikavo modrými očami, obrovskou charizmou a nezameniteľným hlasom mal na svojom konte viac ako 100 filmov a dvoch Oscarov.

Grand Island/Bratislava 15. mája (TASR) – Významný americký filmový herec Henry Fonda sa narodil 16. mája pred 110 rokmi.

Vysoký, štíhly muž s prenikavo modrými očami, obrovskou charizmou a nezameniteľným hlasom mal na svojom konte viac ako 100 filmov a dvoch Oscarov. Zažiaril v legendárnych snímkach Hrozná hnevu (1940), Vojna a mier (1956), 12 rozhnevaných mužov (1957) alebo Vtedy na západe (1968). V roku 1999 sa v rebríčku Najlepších hercov všetkých čias Amerického filmového inštitútu (AFI) umiestnil na šiestom mieste.

Henry Fonda sa narodil 16. mája 1905 v meste Grand Island v americkom štáte Nebraska. Predkovia rodiny Fondovcov do Spojených štátov amerických pricestovali z Talianska a Holandska. V detstve a mladosti bol budúci herec aktívnym skautom. Neskôr študoval žurnalistiku na univerzite v Minnesote, štúdium však po dvoch rokoch zanechal. K herectvu ho priviedla rodinná priateľka Dorothy Brandová, matka slávneho Marlona Branda, ktorá Henryho Fondu dostala do miestnej divadelnej spoločnosti v Omahe. Potlesk za výkon v hre "You and I" a neskôr úspešné účinkovanie na vychýrenom Broadwayi pomohlo Fondovi rozhodnúť sa v jeho ďalšom životnom smerovaní.

V roku 1935 sa úlohou v romantickom filme The Farmer Takes a Wife začala jeho bohatá filmová kariéra. Kritiku i divákov si získal svojimi presvedčivými výkonmi v dráme Jezebel (1938) i v titulnej úlohe životopisnej snímky Young Mr. Lincoln (Mladý Lincoln, 1939). Prvú nomináciu na Oscara si Henry Fonda vyslúžil za filmovú adaptáciu románu Johna Steinbecka Grapes of Wrath (Hrozná hnevu, 1940). Jeho herecký talent vynikol aj v nasledujúcich filmoch The Lady Eve (1941) a The Ox-Bow Incident (Jazda do Ox-Bow, 1943).

Počas druhej svetovej vojny vstúpil Fonda do námorníctva, kde tri roky slúžil na torpédoborci USS Satterlee. Neskôr ho povýšili a za vojenské zásluhy odmenili Bronzovou hviezdou s prezidentskou pochvalou. Po vojne zažiaril vo westerne Fort Apache (1948) i vo veľkolepej adaptácii Tolstého románu War and Peace (Vojna a mier, 1956). K najslávnejším filmom Henryho Fondu bezpochyby patrí snímka 12 Angry Men (12 rozhnevaných mužov, 1957) i nesmrteľný western Once Upon a Time in the West (Vtedy na Západe, 1968). V roku 1982 získal obsadzovaný herec Oscara za výborný výkon v dráme On Golden Pond (Na zlatom jazere, 1981).

Na sklonku 70. rokov 20. storočia sa Fondov zdravotný stav začal zhoršovať. Americká filmová akadémia mu v roku 1981 udelila čestného Oscara za celoživotné dielo. Herec Henry Fonda zomrel 12. augusta 1982 vo svojom losangelskom dome v USA. Na hereckú dráhu sa dali aj jeho deti, dcéra Jane a syn Peter, vnučka Bridget Fondová a vnuk Troy Garity.

Zdroje: http://www.csfd.cz/, http://www.imdb.com/