Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Herci budú čítať úryvky z kníh na cintoríne, v múzeu či v sklade

V tretiu májovú stredu, čiže 15. 5., sa uskutoční Noc literatúry.

Bratislava 12. mája (TASR) – Tradične v tretiu májovú stredu, čiže 15. 5., sa uskutoční Noc literatúry. V tomto termíne podujatie prebieha v rôznych metropolách Európy a na Slovensku sa koná piatykrát. Jeho zámerom je zoznámiť čitateľov s dielami európskych autorov na netradičných a s literatúrou bežne nespájaných miestach.

V Bratislave sa tento rok opäť uskutoční pod záštitou starostky Starého Mesta Tatiany Rosovej a v okolí Palisád. Slovenskí herci budú od 18. do 22. hodiny súbežne čítať úryvky z vybraných prekladov európskej literatúry v 15-minútových intervaloch na deviatich miestach s 15-minútovým presunom návštevníkov na ďalšie miesto čítania.

Evanjelický cintorín pri Kozej bráne založený v roku 1783, múzeum polície, výklad, sklad kníhkupectva, bývalá židovská škola a iné historické či moderné objekty sa výnimočne na niekoľko hodín stanú priestormi umeleckého slova. Návštevníci ho budú počuť v podaní Heleny Krajčiovej, Henriety Mičkovicovej, Ely Lehotskej, Szidi Tobias, Romana Luknára, Roba Rotha, Alexandra Bártu, Laca Keratu a Richarda Stankeho.

"O 18. hodine odštartuje Noc literatúry v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Žiline, Košiciach a v niekoľkých menších mestách na východe Slovenska," uviedla pre TASR koordinátorka podujatia Ľubica Hustá z Českého centra v Bratislave, ktoré je tradične jeho hlavným organizátorom.

Spoluorganizátormi sú EUNIC Slovensko, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, Anasoft litera, Miestny úrad Staré Mesto, Maďarský inštitút, Bulharské kultúrne a informačné stredisko, British council, Goetheho inštitút, Francúzsky inštitút, Poľský inštitút, Rakúske kultúrne fórum a ďalší partneri.